Stvorite novi JAT ili svi propadate!

Lokalne aviokompanije premale su da bi uspješno pratile tržišnu utakmicu, tvrdi glavni tajnik Europskog udruženja za zračni prijevoz (AEA) Ulrich Schulte-Strathaus

08. apr 2012

Zračni prijevoznici s područja bivše Jugoslavije – Croatia Airlines, Jat, Adria Airways, BH Airlines i Montenegro Airlines – trebali bi se povezati ili čak ujediniti ako žele opstati na tržištu! Tu ideju zagovara glavni tajnik Europskog udruženja za zračni prijevoz (AEA) Ulrich Schulte-Strathaus.

Rascjepkano tržište

Ugledni stručnjak Schulte-Strathaus smatra da su lokalne aviokompanije premale da bi uspješno pratile tržišnu utakmicu te ističe da je nekadašnje zajedničko jugoslavensko zrakoplovno tržište rascjepkano, a nacionalni prijevoznici premali su i neučinkoviti. Zalaže se za regionalno rješenje, odnosno naša regija trebala bi kompaniju koja bi djelovala globalno, pokrivala bi lokalne potrebe i povezivala se s inozemstvom preko međunarodnih zrakoplovnih čvorišta.

– Svaka zrakoplovna kompanija može preživjeti i postati konkurentnija samo ako vodi računa o troškovima i strategijama koje uzimaju u obzir vlastite prednosti i slabosti. Međutim, izazov u jugoistočnoj Europi posebno je velik jer je tržište doista vrlo fragmentirano. Ograničavajući faktor su antitrustni zakoni, a to ni politički neće biti lako, ali zahtijeva legitimno jaču suradnju kako bi se bolje iskoristile sinergije i stvorila win-win situacija za regiju – kazao je Ulrich Schulte-Strathaus u razgovoru za Večernji list.

Na izravno pitanje smatra li da bi se nakon 20 godina mogla obnoviti neka verzija JAT-a, tadašnjeg zajedničkog prijevoznika, Schulte-Strathaus je odgovorio:

– Da, ali to zahtijeva izuzeće antitrustnih zakona. Politički je i sjedište nove tvrtke važna tema.

A avioprijevoznici s prostora bivše Jugoslavije u nezavidnoj su situaciji. Svi posluju s milijunskim gubica i svima prijeti opasnost da završe u stečaju kao mađarski Malev, a da njihove linije onda preuzme neka velika aviokompanija kao što je to učinila Lufthansa u Mađarskoj. Da bi se Croatia Airlines izvukao iz problema, smatra Schulte-Strathaus, važno je da „Vlada, predstavnici zračne luke, zrakoplovne industrije i turističkog sektora sjednu za isti stol“.

Dr. Darko Prebežac, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i budući član Nadzornog odbora Croatia Airlinesa, ne vidi mogućnost jačeg povezivanja aviokompanija u ovoj regiji, ponajprije zato što je ovo područje još uvijek politički osjetljivo.

CA dominantna

Smatra da bi se među regionalnim aviokompanijama mogao uspostaviti marketinški savez, uz napomenu da bi u predlaganju i provedbi te moguće suradnje dominantnu ulogu trebala imati Croatia Airlines.

– CA je još uvijek u najboljoj situaciji u odnosu na druge aviokompanije i što se tiče tržišta i što se tiče operativno-tehničkih resursa – ističe Prebežac. Dodaje da su sve aviokompanije u istočnoj Europi u ozbiljnim problemima, a ne samo one u zemljama bivše Jugoslavije, pa rješenje treba tražiti šire regionalno, skupa s Česima, Mađarima, Bugarima…

– Smatram da nije moguća nikakva balkanska alijansa – kaže Prebežac.

U Adria Airwaysu i Jatu su, pak, već prije pokazali veliki interes za povezivanje u regiji.

Zajedno prevezu pet milijuna putnika, kao JAT potkraj 80-ih godina

Croatia Airlines, Jat, Adria Airways, Montenegro Airlines i BH Airlines zajedno na godišnjoj razini prevezu oko pet milijuna putnika. A toliko je isto JAT prevozio na kraju 80-ih godina kad je bio nacionalni prijevoznik bivše Jugoslavije. Taj podatak govori da avioprijevoznici iz regije stagniraju u razvoju jer ukupno na prostoru bivše Jugoslavije trenutačno godišnje ima oko 16 milijuna putnika, dakle manje od trećine njih leti s domaćim aviokompanijama. Zajednička flota tih aviokompanija pak broji 50 zrakoplova.

(Antonio Mandir/Josip Bohutinski, Večernji list)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga