Sturdžen: Škotska će sama odlučiti o svojoj budućnosti

Sturdženova je na godišnjem skupu svoje "Škotske nacionalističke partije" (SNP) poručila Vladi u Londonu da ne oduzimaju pravo Škotskoj na još jedan referendum o nezavisnosti ako to želi i da ne isključuje Britaniju iz EU

17. okt 2015

Lider škotskih nacionalista Nikola Sturdžen poručila je britanskom premijeru Dejvidu Kameronu da će Škotska sama odlučiti da li će postati nezavisna zemlja.

Sturdženova je na godišnjem skupu svoje „Škotske nacionalističke partije“ (SNP) poručila Vladi u Londonu da ne oduzimaju pravo Škotskoj na još jedan referendum o nezavisnosti ako to želi i da ne isključuje Britaniju iz EU.

„Stav premijera prema Škotskoj odaje najgore odlike njegove Vlade – aroganciju, nadmenost i otuđenost“, rekla je ona, dodajući da nije Kameron taj koji će da odredi budućnost Škotske.

Ona je rekla da će budućnost Škotske da odredi njen narod.

Škoti su odbacili nezavisnost na referendumu u septembru 2014. godine, ali popularnost SNP-a, čiji je dugoročni cilj nezavisnost, od tada je porasla.

Kameron je rekao da smatra da je to pitanje završeno i fokusiran je na prebacivanje novih ovlaštenja Škotskoj.

Škotski nacionalisti se nadaju da će se u međuvremenu promijeniti javno mnjenje koje će omogućiti novu debatu o nezavisnosti.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga