Stupar: Selakovića venčao patrijarh a sad mu smeta Amfilohije

"Amfilohije je rekao nešto što crkva misli a ne sme da kaže. Dobili su nedavno 11 miliona za Hram Svetog Save pa ne smeju baš svašta da pričaju...”

09. jan 2018

Novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) i karikaturista Autonomije Dalibor Stupar izjavio je danas da mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije kritikom aktuelne vlasti nije rekao ništa što do sada nije govorio i ocenio da je vlast u Srbiji licemerna jer “glumi” iznenađenost zbog Amfilohijevih izjava.

“(Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola) Selaković se venčao pred patrijarhom, a sad za Amfilohija govori da baca vradžbine. Očigledno da ni oni sami nisu sigurni da li im je SPC meta ili su im meta pojedinci”, rekao je Stupar za Televiziju N1.

Prema njegovim rečima, Amfilohijev stav je stav SPC-a. “To je sve jedna te ista firma, ili stranka, ili najveća nevladina organizacija. Amfilohije je rekao nešto što crkva misli a ne sme da kaže. Dobili su nedavno 11 miliona za Hram Svetog Save pa ne smeju baš svašta da pričaju…”, ocenio je Stupar.

Dodao je da se SPC neprestano ponaša kao politička organizacija koja ne izlazi na izbore, dok je političarima važna naklonost crkve, jer ona može da mobiliše veliki broj birača.

Stupar je ocenio da su Amfilohijeve izjave najviše prihvatili ekstremniji ili desno usmereni birači, koji “već imaju problem sa ovom vladom”.

Prema njegovim rečima, očekivanja oko Kosova su u Srbiji iracionalna i zbog toga su emocije pojačane kada se govori o tom problemu.

“Kosovo se stalno spominje kao neka teritorija. Nisam nikad čuo šta bi oni sa Kosovom da se nekim slučajem vrati kao pokrajina Srbiji. Nisam siguran da bi patriote volele da vide mnogo Albanaca u Skupštini Srbije. Zato govore o teritoriji a ne o ljudima koji tamo žive”, kazao je Stupar.

On je ocenio da u Srbiji nema unutrašnjeg dijaloga o Kosovo, već je po svemu što smo videli jasno da je reč o “fingiranoj” javnoj raspravi.

“Oni će na kraju reći: dobro, sad smo sve saslušali, vi nemate pojma i uradićemo onako kako je planirano”, naveo je Stupar i dodao da nije moguć dijalog u društvu u kojem ni inače nema dijaloga.

(Autonomija, foto: N1

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga