Studentski protest 1 od 5 miliona: Partijski performans u RTV-u

"Oni ne predstavljaju studente već svoju stranku u čije ime su i zaposeli mesta u formalnim studentskim organizacijama"

26. mar 2019

Studentski protest „1 od 5 miliona“ konstatuje da današnji dolazak funkcionera studentskih organizacija u sedište Radio-televizije Vojvodine predstavlja „dosadan performans, smišljen i organizovan na istom mestu kao i onaj jučerašnji ispred sedišta Radio-televizije Srbije u Beogradu“.

Reč je o svojevrsnom „kontramitingu“ i providnom pokušaju difamacije studentskog protesta „1 od 5 miliona“, te pukom izvršavanju režimske propagandne agende, saopštio je studentski protest „1 od 5 miliona“.

Ocenjuje se i da je zahtev studenata da mediji u izveštavanju o protestima „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu „depolituzuju studente“ potpuno besmislen i kao takav ne zavređuje nikakav komentar, a njihova tvrdnja da u protestima ne učestvuju studenti – potpuno izmišljena.

„Takođe, niko nikad nije rekao da naš protest organizuje Studentski parlament ili student prorektor, pa oni danas u RTV-u nisu ni imali šta da demantuju. Štaviše, oni su svojom apologijom režimu direktno i grubo prekršili osnivačke akte organizacija koje predstavljaju budući da u tim aktima eksplicitno piše da se ne bave politikom“, ističe se u saopštenju.

Podseća se i da je akademska zajednica važan integralni deo društva i od studenata se upravo očekuje da se aktivno uključe u sve one procese za koje smatraju da će doneti bolju budućnost čitavom društvu.

„Naš protest je studentski jer ga organizuju i u njima učestvuju studenti. Takav protest nazvati studentskim nije politizacija već nazivanje stvari pravim imenom. S druge strane, pravi naziv za ono što smo danas videli i čuli ispred RTV-a je partijski klijentelizam. Zbog partijskog klijentelizma koji je razorio naše društvo, između ostalog, protesti ‘1 od 5 miliona’ su i pokrenuti. Oni koji su danas došli u RTV ne predstavljaju studente već svoju stranku u čije ime su i zaposeli mesta u formalnim studentskim organizacijama i od koje sutra očekuju posao, položaj i privilegije“, tvrdi se u saopštenju.

Studenti koji čine studentski protest „1 od 5 miliona“ ističu da predstavljaju sebe i hiljade svojih vršnjaka koji znaju da im ova vlast neće ništa pružiti.

„Studenti u protestu žele da ostanu u svojoj slobodnoj zemlji i da ne dožive sudbinu stotina hiljada mladih ljudi koji su morali da pobegnu od idola i nalogodavaca onih koji su danas izveli svoj igrokaz ispred RTV-a“, zaključuje se u saopštenju.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga