Studentski pokret: Kontramiting demonstracija lojalnosti vladajućem režimu

Kontraming pokazao nerazumevanje funkcije i strukture institucija, koje bi trebalo da pružaju sigurnost svim građanima

19. juna 2016

Studentski pokret u Novom Sadu ocenio je danas da je cilj kontramitinga, koji je održan u petak, bio neutralizacija nezadovoljnih građana koji su izlazili na ulice da izraze nezadovoljstvo, javno istupe sa svojim zahtevima i odupru se pritisku koji se vrši na njih, institucije i javne medije.

U saopštenju pokreta se ističe i da je osnovni problem kontramitinga nerazumevanje funkcije i strukture institucija, jer bi one trebalo da pružaju sigurnost svim građanima.

„Problem nastaje u trenutku kada institucije postaju ‘tampon zona’ između građana i vlasti i kada služe isključivo odbrani postojećeg poretka, te rade u korist vladajuće elite. U toj situaciji za građane i njihova prava nema mesta, i tada njihovi zahtevi moraju da se izbore na drugim mestima“, navodi se u saopštenju Studentskog pokreta.

U njemu se dodaje i da se kontramiting stoga ne može razumeti kao iskreni poziv na mir, već kao demonstracija lojalnosti vladajućem režimu.

Studentski pokret je podsetio i da je na mitingu istupio sa jasnom porukom koju je uputio prisutnima i na kojoj je pisalo „Vi niste naši profesori!“. U saopštenju se objašnjava da su studenti na taj način izrazili svoje neslaganje, jer smatraju da profesori nisu govorili u njihovo ime, kao ni u ime građana.

„Transparent smo istakli na krovu zgrade pored koje se miting održavao, nakon čega su usledile uvrede sa ulice. Ubrzo su se ispred zgrade pojavili policajci u civilu, a zatim je grupa uniformisanih policajaca ušla u zgradu sa namerom da nas spreči u našem mirnom izražavanju nezadovoljstva“, dodaje se u saopštenju.

Studenti su se zahvalili stanarima zgrade u ulici Maksima Gorkog broj 3 koji su se solidarisali sa njima i pokušali da im pomognu. U saopštenju se dodaje i da je policija novinarima koji su na licu mesta pokušali da snime incident pokušali da zabrane snimanje, uz pretnje da će biti posledica ukoliko snimci budu objavljeni.

„Nakon svega ovoga možemo se zapitati kakav je to miting koji poziva na mir i povratak politike sa ulica u institucije, a koji se završava policijskom intervencijom, maltreriranjem studenata, uznemiravanjem stanara u njihovim zgradama, prolaznika na ulici i novinara u vršenju svog poziva?“, piše u saopštenju.

Studentski pokret je poručio da profesori i političari nemaju pravo da govore u ime studenata i građana i da je politika bila i da će ostati javna stvar.

„Naša je dužnost i pravo da izrazimo naše zahteve i otpor prema postojećem poretku. Naša je dužnost da izađemo iz političkog detinjstva“, dodaje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga