Studentski dom Evropa u oktobru počinje da radi

Pokrajina prenela osnivačka prava na Nacionalni savet Mađara i na studentski dom

18. avg 2015

Studentski dom “Evropa” (Európa Kollégium) u Novom Sadu, nakon sedam godina gradnje, otvoriće vrata prvim studentima u oktobru ove godine, a Pokrajina, koja je bila glavni finansijer radova, će preneti osnivačka prava na Nacionalni savet Mađara i na Studentski dom “Evropa”.

Novoizgrađeni studentski dom u novosadskom naselju Telep primiće oko 350 studenata koji studiraju na nekom od fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a koji su osnovno ili srednje obrazovanje stekli na mađarskom jeziku, kao i srpskih studenata iz Mađarske. Takođe, u Domu će biti smešteni i gostujući profesori i studenti iz Evrope i sveta.

Izgradnju Doma finansirale su Pokrajinska vlada sa 572 miliona dinara, država Mađarska sa 110 miliona dinara, dok je Rimokatolička biskupija Bačka dala zemljište na kome je izgrađen objekat.

Ugovor o prenosu osnivačkih prava su potpisali predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal i direktor Fondacije „Evropa“ Novi Sad Đula Kiš.

PajticPastor2Pajtić je rekao da su osnivačka prava preneta jer je važno da nacionalne zajednice same definišu svoje prioritete u oblasti kulture, obrazovanja, upotrebe jezika i pisma i podsetio da je Pokrajina 2004. godine prenela nacionalnim savetima i osnivačka prava nad listovima na jezicima nacionalnih zajednica.

On je istakao da je, pored toga što će obezbediti visok nivo studentskog standarda, ovaj objekat posebno značajan zbog toga što će obezbediti uslove za očuvanje identiteta mađarske nacionalne zajednice, čiji se broj dramatično smanjuje na teritoriji Vojvodine, kao što se smanjuje i broj pripadnika svih zajednica u pokrajini.

„Jedan od načina da zadržimo mlade ovde jeste da im pružimo uslove da uče, da studiraju i da se obrazuju na nivou na kom se obrazuju mladi u mnogo razvijenijim evropskim zemljama, a ovaj Dom upravo takve uslove i pruža“, kazao je Bojan Pajtić.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal i direktor Fondacije „Evropa“ Novi Sad Đula Kiš, zahvalili su Pokrajinskoj vladi na značajnoj podršci, čiji je rezultat moderan studentski dom, koji će sigurno doprineti da mladi ljudi koji se školuju u Novom Sadu, ostanu ovde i doprinesu razvoju zajednice u kojoj žive.

“Od mladih očekujemo pre svega revitalizaciju mađarske nacionalne zajednice. ali i celokupnog društva u Srbiji”, kazao je Jene Hajnal.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga