Studentski dom „Evropa“ pod krovom

Izgradnja studentskog doma „Evropa“ sa stanovišta vojvođanskih Mađara predstavlja jednu od najznačajnijih investicija poslednjih godina

10. feb 2013

Studentski dom „Evropa“ koji se gradi u novosadskom naselju Telep, na placu kojeg je besplatno ustupila katolička biskupija, konačno je pod krovom i nadležni se nadaju da će izgradnja biti završena do kraja juna, a da će se na jesen u nju useliti studenti.

– Dobra vest je da će, prema očekivanjima, iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine uskoro stići neophodan novac za nastavak izgradnje, što predstavlja sumu od oko 30-40 miliona dinara. U tom smislu zaista možemo da se nadamo da će izgranja biti završena u junu i da će početi opremanje zgrade, što će biti obezbeđeno iz sredstava Nacionalnog saveta Mađara, odnosno matične države – izjavio je pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Andor Deli.

Izražavajući nadu da će na jesen studenti zaista moći da se usele u novi internat, predsednik upravnog odbora Fondacije „Evropa“ Bela Mijavec naveo je da će ostvarivanje ovih planova zavisiti od tempa kojim će Fond za kapitalna ulaganja moći da doznačuje neophodan novac. -Nažalost, znamo da iz Beograda novac ne stiže uvek onako kako bi trebalo. Dosadašnja iskustva, dakle, navode na opreznost, ali mogu reći da je zgrada sada već u takvoj fazi da će, ako i sa zakašnjenjem, sigurno biti završena – rekao je Mijavec.

Ukupna vrednost ove investicije je oko šest miliona evra. Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine uložiće ukupno 550 miliona dinara, a Mađarska je za ovaj objekat obezbedila forinte u vrednosti od milion evra i ta podrška će biti namenjena za opremanje zgrade. U toku je tenderski postupak javne nabavke za nameštaj budućeg doma, u kojem će biti mesta za oko 440 studenata.

Izgradnja studentskog doma „Evropa“ sa stanovišta vojvođanskih Mađara predstavlja jednu od najznačajnijih investicija poslednjih godina. Savetnik za oblast visokog obrazovanja u Nacionalnom savetu Mađara Laslo Lenđel naveo je da je u pogledu ove ustanove osnovni zadatk prepoznaju u usklađivanju njenog funkcionisanja i vrednosnog sistema sa ovdašnjim visokoobrazovnim sistemom, ali da je ambicija da studenti ne dobijaju u ovoj ustanovi samo smeštaj, već da im se omoguće i dopunske aktivnosti koje će razvijati njihov sistem vrednosti i pružati saznanja koja visokobrazovni sistem ne može da pruža, a koja doprinose uspešnosti studenata.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga