Studentski aktivizam na niskom nivou

Održan skup predstavnika Univerziteta u Novom Sadu, studentskih organizacija i pokrajinskih organa

11. feb 2016

Pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov ocenio je danas da je potrebno razgovarati o razlozima za nedostatak studentskog aktivizma, bilo da je reč o donetim zakonima ili o nečemu drugom.

Pavlov je na skupu predstavnika Univerziteta u Novom Sadu, studentskih organizacija i pokrajinskih organa, izjavio da se nada da će studenti aktivnije učestvovati u definisanju i otklanjanju društvenih problema.

„Prvi koraci koji se naprave nakon studiranja imaju osnovu u studentskom organizovanju, jer tu naučite kako da se ophodite prema ljudima, organizujete i pišete projekte“, kazao je pokrajinski sekretar.

Predsednik Studentske unije Srbije i potpredsednik Unije studentskih organizacija Univerziteta u Novom Sadu Nikola Srdić rekao je da su studentske organizacije danas u nezavidnom položaju, jer ne postoji zakonski okvir koji omogućava bolji položaj.

„Ipak, zajedničkim snagama i nastupom možemo da postignemo bolji efekat svih pojedinačnih aktivnosti koje sprovodimo, budući da nam je cilj isti. Potrebno je studentima omogućiti adekvatan pristup njihovim pravima, kako bi ih ostvarili“, istakao je Srdić.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin je naveo da su razgovori o stepenu organizovanja studenata i njihovom aktivizmu veoma značajni za same studentske organizacije, jer su katalizator društvenih procesa i mesto gde se kreiraju društvene vrednosti.

„Kroz sve istorijske cikluse na ovim prostorima studentske organizacije su bile one koje su pokretači i ‘lakmus’, jer su analizirale društvene tokove i događaje, te često pokretale procese koji su imali za cilj promene postojećeg stanja. Ipak, danas su studentske organizacije pasivnije, te je naš cilj da ih podstaknemo da o tome razgovaraju i pronađu sopstveno mesto u društvu. Snažne studentske organizacije i uključivanje studenata u sve tokove može doprineti boljoj kontroli sistema vrednosti društva. Školovanje ne oblikuje pojedinca samo kao stručnjaka, već i kao čoveka, studente kao ljude, koji će preuzeti upravljanje društvom“, rekao je Vasin.

Cilj današnje tribine, koja će, prema najavama iz Pokrajinske vlade, biti samo jedan u nizu skupova studenata Univerziteta u Novom Sadu je podizanje kapaciteta sindikalnih i strukovnih studentskih organizacija i studentskih glasila, zarad postizanja samoodrživog i funkcionalnog studentskog aktivizma na nivou Univerziteta i Pokrajine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga