Studenti uzdržani prema kolegama s hendikepom

Čak 40,5 odsto ispitanih akademaca ne bi primilo krv od hendikepirane osobe, dok 67 odsto njih ne bi prihvatilo osobu sa hendikepom kao emotivnog partnera, pokazalo istraživanje među studentima

29. dec 2011

U Srbiji studira oko 300 osoba sa hendikepom, a najveći problemi sa kojima se oni suočavaju su arhitektonske barijere, odnosno neadekvatni prilazi zgradama fakulteta, neprilagođeni prilazi slušaonicama i pojedinim prostorijama na univerzitetima, kao i nedostupnost literature za osobe oštećenog sluha i vida, istaknuto je na konferenciji za novinare Udruženja studenata sa hendikepom.

Na skupu su predstavljeni rezultati istraživanja o stavovima koje imaju studenti u Srbiji prema kolegama sa hendikepom. Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta „Inkluzijada generacija 2101“, koji je podržalo Ministarstvo prosvete i nauke. Anketiranje akademaca realizovano je sredinom godine u studentskim domovima u Beogradu, Nišu i Kragujevcu i obuhvatilo je 640 studenata.

Milan Janković, koordinator projekta, istakao je da postojanje socijalne distance prema studentima sa hendikepom u akademskom i svakodnevnom životu za posledicu ima to što manje od jedan odsto članova u studentskim organizacijama čine osobe sa hendikepom.

– Od 10.000 volontera koliko je učestvovalo na Univerzijadi u Beogradu, koja je održana 2009. godine, samo 0,07 odsto od svih volontera bili su studenti sa hendikepom. Takođe, prilikom planiranja studentskih sportskih i kulturno-zabavnih manifestacija ne predviđa se učešće studenata sa hendikepom kao aktivnih učesnika, već kao pasivnih posmatrača, naglasio je Janković.

On je dodao da su studenti u Srbiji uzdržani prema osobama sa hendikepom, a 40,5 odsto ispitanih akademaca ne bi primilo krv od hendikepirane osobe, dok 67 odsto njih ne bi prihvatilo osobu sa hendikepom kao emotivnog partnera. Prema njegovim rečima, na pitanje u kojim oblastima se osobe sa hendikepom suočavaju sa diskriminacijom, 76 odsto ispitanika je odgovorilo da je to oblast zapošljavanja.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga