- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Studenti studiraju 136 nepostojećih zanimanja

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je samo na državnim fakultetima evidentirala 136 zanimanja za koje se školuju studenti, a koja ne postoje u zvaničnom šifrarniku zanimanja, zbog čega studenti ne mogu naći posao kada završe fakultet.

„Današnji svetski dan studenata, studenti u Srbiji dočekuju studirajući profesije koje ne postoje u šifrarniku zanimanja pa samim tim kada ih završe ne mogu ni da pronađu adekvatan posao“, navodi se u saopštenju, povodom Svetskog dana studenata.

Dodaje se da postojeći šifrarnik zanimanja datira iz 1992. godine, da je dopunjavan šest godina kasnije, ali da nije usaglašen sa Zakonom o visokom obrazovanju iz 2005. godine, zbog čega su zanimanja, koja studenti stiču po Bolonjskom procesu, nepostojeća.

Omladina LSV je tim povodom uputila ministru prosvete Tomislavu Jovanoviću molbu za sastanak o poboljšanju položaja studenata.

Među zahtevima sa kojima će izaći pred ministra prosvete jeste i da se uredi način bodovanja svakog predmeta, ali i da se zakonski uredi visina taksi koje studenti plaćaju fakultetu, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!