Studenti studiraju 136 nepostojećih zanimanja

Omladina LSV upozorava da studenti i zbog toga ne mogu naći posao

17. nov 2013

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je samo na državnim fakultetima evidentirala 136 zanimanja za koje se školuju studenti, a koja ne postoje u zvaničnom šifrarniku zanimanja, zbog čega studenti ne mogu naći posao kada završe fakultet.

„Današnji svetski dan studenata, studenti u Srbiji dočekuju studirajući profesije koje ne postoje u šifrarniku zanimanja pa samim tim kada ih završe ne mogu ni da pronađu adekvatan posao“, navodi se u saopštenju, povodom Svetskog dana studenata.

Dodaje se da postojeći šifrarnik zanimanja datira iz 1992. godine, da je dopunjavan šest godina kasnije, ali da nije usaglašen sa Zakonom o visokom obrazovanju iz 2005. godine, zbog čega su zanimanja, koja studenti stiču po Bolonjskom procesu, nepostojeća.

Omladina LSV je tim povodom uputila ministru prosvete Tomislavu Jovanoviću molbu za sastanak o poboljšanju položaja studenata.

Među zahtevima sa kojima će izaći pred ministra prosvete jeste i da se uredi način bodovanja svakog predmeta, ali i da se zakonski uredi visina taksi koje studenti plaćaju fakultetu, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ups!
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga