Studenti optužuju Ministarstvo za neregularan konkurs

Studenti iz Novog Sada dobili daleko manje od Beograđana, ali i od Niša, Kragujevca i Novog Pazara

27. feb 2013

Predstavnici Studentske unije Srbije i Studentskog festivala Kampus fest iz Novog Sada zatražili su danas da se poništi konkurs Ministarstva prosvete Srbije za dodelu sredstava studentskim organizacijama navodeći da je on bio praćen brojnim nepravilnostima.

Predsednik Studentske unije Srbije Nikola Damljanović rekao je na konferenciji za novinare u Novom Sadu da polovina projekata koji su dobili sredstva od ministarstva nisu ni overeni, ni pečatirani, ni potpisani, kao i da je dokumentacija neuredna i nepotpuna i da nema potvrda o registraciji. „Nepotpuna dokumentacija se na javnim konkursima uopšte ne razmatra već se odmah odbacuje, što ovde nije bio slučaj već su uprkos tome neke organizacije dobile i milionske iznose sredstava“, naveo je Damljanović. Dodao je da mu je jedan član komisije rekao da nisu postojali kriterijumi za dodelu sredstava, već se odlučivalo „komisijski“.

Prema njegovim rečima, umesto da Ministarstvo prosvete finansira projekte od značaja za unapređenje položaja studenata, sredstva su izdvajana za „ekskurzije“, „brucošijade“, „žurke“. Damljanović je rekao da su na konkursu Ministarstva prosvete protivzakonito dodeljena i sredstva za plate i materijalne troškove za Savez studenata iz Beograda.

Direktorica Kampus festa Sanja Kljajić kazala je da Ministarstvo prosvete nije imalo dokument o sprovođenju konkursa, kao i da nisu postojali kriterijumi za dodelu novca. Kako je navela, u konačnoj listi ne postoje ni bodovi ni ocene na osnovu kojih su dodeljivana sredstva. Prema njenim rečima, sredstva nisu ravnomerno raspoređena, pa je
studentskim organizacijama iz Novog Sada pripalo 550.000 dinara, dok je Beograd dobio više od sedam miliona.

Novi Sad je od ukupno 11.700.000 dinara dobio manje od univerziteta u Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru. „Kada smo pitali zašto je to tako, oni su rekli da mi imamo pokrajinske institucije i da se obratimo njima. Da li mi, kao i ostatak Srbije, možemo da se obratimo i Ministarstvu. Pozivamo i rektora da reaguje, jer to je problem i Univerziteta u Novom Sadu,a ne samo naš“, kazala je Kljajićeva.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga