Studenti okupirali Rektorat Univerziteta u Sofiji

Traže da se zaustavi bezakonje u najvišim nivoima vlasti, da Bugarska postane civilizovana, pravna država i da se pravde i znanje utvrde kao visoke društvene vrijednosti

27. okt 2013

Studenti su okupirali Rektorat sofijskog Univerziteta, zahtijevajući da bude raspušten aktuelni saziv Narodnog sobranja i raspisani prijevremeni parlamentarni izbori.

Studenti, koje je podržao i dio nastavničkog kadra, uključujući i rektora, traže da se zaustavi bezakonje u najvišim nivoima vlasti, da Bugarska postane civilizovana, pravna država i da se pravde i znanje utvrde kao visoke društvene vrijednosti.

Akcija okupacije Rektorata počela je 23. oktobra tokom predavanja sudije Ustavnog suda Dimitra Tokuševa, koga smatraju odgovornim za vraćanje poslaničkog mandata Deljanu Pejevskom, kontroverznom biznismenu i medijskom magnatu, koji se predhodno odrekao funkcije u parlamentu kako bi bio izabran za direktora Bugarske državne bezbjednosti.

Potpuna okupacija Rektorata počela je sinoć, nakon što su studenti zatvorili svih šest ulaza u zgadu i ne puštaju nikoga unutra, osim onih sa specijalnim dozvolama.

U zgradi Rektorata noć je provelo oko 70 studenata, a Rektorski savjet Sofijskog univerziteta najavio je za danas sastanak.

Pejevski je pod pritiskom javnosti odustao od funcije prvog čovjeka obavještajne agencije i zatražio poslanički mandat, budući da je izabran za narodnog poslanika na listi partije bugarskih Turaka – Pokreta za prava i slobode.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga