Studenti Medicinskog fakulteta u Novom Sadu protestuju u ponedeljak, brane izabranog dekana

"Tiranija nasilja i samovolje nad znanjem i akademijom od strane politički ostrašćenih"

13. mar 2019

Studentski parlament Medicinskog fakulteta u Novom Sadu pozvao je danas studente na protest, koji su najavili za ponedeljak, 18. marta u 14 časova, zbog rešenja Ministarstva prosvete da se poništi sprovedeni izbor dekana te ustanove.

Deo studenata traži da bude povučeno o rešenje Ministarstva koje je naložilo fakultetu da ponovo sprovede izbor dekana i stavi van snage odluku kojom je Snežana Brkić reizabrana u julu 2018. godine.

Studenti su podsetili da dekana bira i razrešava Savet fakulteta, koji čine predstavnici nastavnog i nenastavnog osoblja, predstavnici osnivača, četiri studenta i direktor Kliničkog centra Vojvodine.

Dodali su da je proces izbora dekana tada opstruisan, jer se nisu pojavljivali svi predstavnici Pokrajine i v.d. direktora KCV, a kako su naveli „i nekolicina predstavnika nastavnog osoblja se pridružila opstrukciji“.

Studenti traže i da se prestane sa „opstrukcijom rada fakulteta i svih studentskih aktivnosti“, kako bi bio usvojen Statut.

U proglasu studenata, koji je dostavljen redakciji novosadskog Radija 021, navodi se da su poslednjih godinu dana studenti tog fakulteta „svedoci periodičnog medijskog narušavanja ugleda fakulteta, profesora, dekanskog kolegijuma i dekanice“.

„Svedoci smo tiranije nasilja i samovolje nad znanjem i akademijom od strane onih politički ostrašćenih“, navodi se u proglasu studenata.

Studenti su rekli da je između „učitelja i učenika ponovo izgrađeno obostrano poverenje“.

„Kao retko gde, studenti su sastavni deo svih rešenja. Bilo da govorimo o Statutu, bilo o pravilnicima, uređenju fakultetskog prostora. Oni znaju da su tu zbog nas, a ne mi ovde zbog njih“, dodaje se u proglasu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga