Studenti: Kraj harizme

Podsetnik: Kako je to izgledalo 1991. godine

20. avg 2014

Serijom tekstova portal „Autonomija“ vas podseća na ratne i krvave, namerno zaboravljene devedesete godine. Ponovo objavljujemo priloge iz štampanih medija iz Srbije i zemalja bivše SFRJ. Tekst „Studenti: Kraj harizme“ objavljen je u novosadskom magazinu „Stav“ 29. marta 1991. godine. Autorka teksta je Branka Trivić.

U Rektoratu Beogradskog univerziteta dogodio se spektakularni pad harizme, pucanje straha nad strahovima, bekstvo u slobodu

„Prvi nacionalni interes Srbije je demokratija, a Vi to, gospodine predsedniče, niste obezbedili. Odgovorni ste za ono što nam rade TV Beograd i Politika, odgovorni ste za intervenciju milicije 9. marta. Pogrešili ste, predsedniče, i to treba da priznate. Neće Vam pasti kruna s glave ako to učinite, neće Srbija biti slabija, ako Vi date ostavku, biće jača…“

Istog trenutka kad je student Rudarsko-geološkog fakulteta Nebojša Milikić izgovorio ove reči Slobodanu Miloševiću u lice, harizma se pretvorila u mehur od sapunice. Nestale su sve čini, pobacani svi strahovi. Ako susret Slobodana Miloševića sa studentima i profesorima Beogradskog univerziteta, 19. marta u prostorijama Rektorata, i jeste bio još jedan demagoški pokušaj simuliranja demokratije, Vođi potreban i zato izrežiran susret, ono što se tamo desilo biće, ipak, zabeleženo kao novo poglavlje u martovskom osvajanju slobode.

stav03910001

Nada se ubrzo izgubila, rasplet se još nije desio: „Stav“ iz marta 1991. godine

Nikada se ranije nije desio ovako blizak susret mitskog Vođe i naroda. Do sada su se očarani građani sa vođom sastajali posredovani dioptrijom masmitinga i odanog masmedija. Sve je bilo tako toplo i poznato: on je zavodljivo, uverljivo govorio, oni su zavedeni, uvereni, klicali.

U studentskim gibanjima na Terazijama, Vođa se nije pojavio. Nije se tamo našao jer se verovatno ne bi snašao u harizmi nepodobnim parolama i sloganima. A možda je i bolje što tamo nije bio, što se rastanak sa harizmom odigrao u kamernoj atmosferi Rektorata, gde su se dešavali razgovori „oči u oči“.

„Jeste li Vi izolovan, usamljen čovek“, postavila je predsedniku do tad nezamislivo pitanje profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta, primetivši da se šef države nikad ne smeje.

Student Mladen Đorđević, otresito objasnivši da se Miloševiću obraća kao čoveku a ne kao funkciji, upitao ga je da li smatra da i dalje može biti predsednik ili možda razmišlja o ostavci.

Da je Nebojša Milikić rečenicu „Neće Srbija biti slabija ako Vi date ostavku“ izgovorio 11 dana ranije, da se njegov odvažni kolega usudio da postavi upit o ostavci šefa države isto toliko ranije – ne smemo ni da pomislimo šta bi ih snašlo. Nema sumnje da bi član 98 i još zloglasniji paragraf broj 218 munjevito bli aktivirani.

Sada se, razumljivo je, ništa od toga neće desiti, jer kad padnu strahovi, pada i strahovlada. To se upravo desilo u zgradi Rektorata Beogradskog univerziteta.

Spuštanje na zemlju

Odgovori Slobodana Miloševića na ova studentska pitanja i nisu u svemu ovome bitni. Sveli su se na već poznatu retoriku: Sve je regulisano Ustavom Srbije, „demokratija u Srbiji nije počela prekjuče, već pre nekoliko godina“ itd. poznati refreni, nepodnošljiva lakoća ponavljanja.

Ono što je bitno jeste saznanje koje je ovaj susret doneo: potpuno je nevažno koliko će još dugo nomenklatura u Srbiji biti normalno nad nama jer ovim, gotovo antičkim činom oslobađanja od straha, učinjeno je to da ona nije više u nama, da ne vlada nama.

U Rektoratu Beogradskog univerziteta dogodio se spektakulani pad harizme, koja se četiri godine hranila našom nesvešću i našom nesmelošću. Dogodilo se pucanje straha nad strahovima. Bekstvo u slobodu. Nepovratno.

„Bogonosni“ Vođa nacije, „ikonopisan“ godinama našim iracionalnim strahovima, sveden je surovo na dimenzije smrtnog, običnog, grešnog čoveka. Spušten sa neba na zemlju, na kojoj smo svi.

Studenti su dodirnuli nedodirljivog tako psihološki nadmoćno, sa takvom etičkom lakoćom i elegancijom, da se sada u čudu pitamo kako je ta harizma uopšte mogla da strahovlada sve ovo vreme. Zar je moguće da smo sada tek ustanovili golotinju „carevog novog ruha“? Zašto smo toliko dugo bili ludi ili glumili ludilo, pristajali da budemo vođeni i zavođeni? I ko je tu koga više vodio i zavodio – Vođa nas ili mi vođu? Čija je krivica dublja – naša ili njegova?

Simptomi „kratkog pamćenja“

Može se učiniti da su sva ova pitanja kontraproduktivna u trenutku kad se u Srbiji uveliko oblikuje kritička svest društva koje se otima „sadističkom autoritetu“ „jedinstvene države“. Kad se kritička javnost uspostavlja kao rušilac represije i donosilac osvešćenja. Eto, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti potpisuje se peticija za ostavku Slobodana Miloševića; nezavisni intelektualci Beograda pokrenuli su istu inicijativu, Književna republika u Francuskoj 7 postala je, takođe, revolucionarni konvent; Terazijskom parlamentu prilaze svi koji će budno pratiti razvoj tek izmilele demokratije u Srbiji. Ima li, dakle, smisla vraćati četvorogodišnji film u Srbiji i pitati se šta se u njemu zbilo, ko su bili scenaristi i reditelji, a ko glumci i statisti?

Čini se da povratak ove vrste, ipak, ima nekog smisla. Ima jer nije bitno samo ovo što se zbiva nego i osvešćenje toga što se zbiva, do kojeg se može doći samo saznanjem i priznanjem onog što se zbilo mi smo, na ovim prostorima vrlo naklonjeni disciplini društvenog zaborava. U ovim ekstatičnim, pomalo furioznim i svakako dirljivim dnevnim osvajanjima slobode – unutrašnje i spoljašnje – ima i mnogo simptoma „kratkog pamćenja“. I upravo ti simptomi su ono što izaziva osećanje mučnine u ovom divnom spektaklu pijenja demokratije.

Mnoge institucionalne perjanice srpske kulture do juče su bile religijski opijeni sloganom “ Srbija je sama, ali je najjača kad je sama“, etosom svog naroda koji „živi sve svoje smrti“ itd.

Treba li ikoga podsećati na prvobitni, „praroditeljski“ greh Srpske akademije nauka, čiji Memorandum je legitimisao ovo što se sad, kao kula od karata, ruši? Ovu vlast i ovu harizmu na njenom vrhu „tkali“ su intelektualci Srbije, pisci i naručioci „Odjeka i reagovanja“, apostoli „nebeske Srbije“ i svete nacije. Nacionalističke orgijastičke igre u kojima se o svom narodu govorilo u „pijanim superlativima“, u kojima je „nacija bila sve i sve u naciji“, igrali su i doigrali oni koji su bili dužni da totalitarizam u začetku prepoznaju i onemoguće.

Do juče su stvaraoci, kulturni i javni radnici, očarani pomilovanjem i rehabilitacijom koju im je doneo „ujedinitelj“ i otac nacije, pevali ditirambe vaskrsu majke Srbije, punivši sve žrtve političke i kulturne magazine TV Beograd, da bi, naslutivši da će se brod uskoro nasukati, odbili da na tom istom ekranu sliku svoju ljube.

Vinovnici svetske samoće

Bilo je, naravno, sve ovo vreme, časnih intelektualnih glava kojima je bilo jasno čemu sve vodi, ali su oni bili „sumnjivi Srbi“, „izdajnici svog naroda“. Pomagači „antisrpske koalicije“ itd.

stav290391002

Još devet godina posle ovog teksta imao je apsolutnu moć, a njegova politika još uvek vlada Srbijom: Slobodan Milošević

U minut do dvanaest, kad je arhetipski oslobođena mladost označila početak kraja režima, apologeti „antibirokratske revolucije“ postaju njeni najglasniji kritičari. Akademik Antonije Isaković, predsednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, prilično se kasno priseća da su mladi budućnost ove Srbije i da njihovo bilo moramo osluškivati. Sa indignacijom sluša izveštaj o tome da urednici Dnevnika TV Beograd ljude i u smrti politički klasifikuju. Ne shvata uvažena seda glava da je legitimišući ovaj sistem doprinela i stvaranju ovakve novinarske etike. Ili je zaborav sebe spasonosni psihološki lek, sredstvo za preživljavanje i nadživljavanje sebe?

Gospodin Dobrica Ćosić, otac „nebeske Srbije“, u martovskom pismu Radio Beogradu kaže da nije bio u Beogradu, da je daleko od zbivanja koja doživljava kao veliku nesreću i da nema potrebe da studente i svoje čitaoce uverava u svoju odanost demokratriji i srpskom narodu. Šta je smisao ovog odsustva u odsudnom trenutku, najmanje je što se može pitati.

Akademik Mihailo Marković na Ušću i posle njega još uvek kreira crne liste srpskih neprijatelja. Još je ova filosofska glava uverena i uverava nas da nam je posle kralja Petra I, nakon toliko godina, istorija podarila velikog, mudrog i čestitog vožda kakav je Slobodan Milošević. Minervina sova, u slučaju ovog, nekad mitskog intelektualca, ne poleće ni u sumrak.

Nije ovo podsećanje na ono što je bilo nikakav pledoaje za primitivni revanšizam, prikivanje na stub srama tvorca autoritarne tvrđave Srbije i ribara srpskih duša. Naprotiv. Sirovo osvetoljublje samo bi označilo novi totalitarizam i istu mentalnu matricu boljševičke svesti i pameti. Reč je samo o tome da moramo znati šta nam se desilo, da moramo razumeti da smo i sami vinovnici svetske samoće u koju smo sa ovakvom Srbijom dospeli.

Nebojša Milikić: Podnesite ostavku!

Separat, Borba, 22.03.91.

Nisam ni u kakvom forumu. Bio sam 9. marta na demonstracijama. Nisam član ni jedne stranke. Otac mi je stradao na Golom Otoku, zato što, kao vojno lice nije hteo da se učlani u Partiju. Majka mi je Skojevka. Poreklo je vrlo ovako ispravno.

Ja vas sada pitam da li vi želite da nam kažete kakav je naš nacionalni interes. Mislite li Vi da mi ne znamo šta je naš nacionalni interes? Mi vrlo dobro znamo šta je nacionalni interes ove zemlje. I to smo tražili na demonstracijama na Terazijama četiri dana. Deo tog interesa tražile su i opozicione stranke. Mi te njihove zahteve nismo pisali.

Ja sam tamo bio kao slobodan građanin, a na demonstracijama sam bio četiri dana kao student. Tamo sam stajao i kada je bio miting opozicije. Mi se ne stidimo što su ti zahtevi slični. Nije bitno što je tu profesor Mićunović, nije bitno što je tu Vuk Drašković, to je jedna manjina, koja kao što se vrlo dobro zna da je isto tako dobila polovinu glasova ovog naroda, a ima samo 20 odsto mesta u parlamentu, u tom parlamentu je šikanirana zbog toga smo se bunili.

I sutra ako Socijalistička partija Srbije bude u takvoj manjini i zbog nje ćemo se pobuniti, ali se ne stidimo i nećemo da izbegavamo to što se naša mišljenja trenutno umnogome poklapaju sa stavovima trenutno opozicionih stranaka.

Mi smo tučeni, sa nama se postupalo kao sa životinjama. Sa studentima, sa nevinim građanima, a poslanici te većine koja maltretira manjinu, pronašali su se kao da je, tu se pričalo da su to šiptarski separatisti, da su to odavde ili da su odande. To je sramota za naš parlament. (aplauz).

Da li ste Vi tada mislili ako vi date ostavku i priznate da ste pogrešili (smeh) vi mislite da će Srbija da oslabi? Vi možete sada da date ostavku, ovo će biti jaka i slobodna zemlja. (aplauz).

stav290391003Kada su se potegli srpski nacionalni interesi, ja sam pričao sa profesorom Vukčevićem iz Osijeka, koga je HDZ isterao sa osječkog univerziteta. Rekao sam mu, zar vi mislite da mi studenti sutra ne bismo isto tako ustali protiv najmanje nepravde koja se vama tamo učini. On je bio zbunjen. Pa gospodine, kažem mu, mi se za pravedne stvari borimo, ne za ove ili one partije.

Srbi iz Bosne i Hercegovine podržavaju Vas jer ste Vi prvi političar koji je njih otvoreno podržao iz Srbije. Ja njih razumem jer ste vi prvi političar koji je njih otvoreno podržao, ja ih razumem zašto neće da menjanju taj svoj oslonac. Ali kako oni, tako i vi morate shvatiti da je srpski nacionalni interes samo jedan – da Srbija i Jugoslavija budu slobodna demokratska država. Država koja će imati parlament čije je seme posejano na Terazijama. (aplauz).

Za takvu državu, od takve države neće bežati narod, neće bežati rukovodstvo. Sutra kad vi date ostavku (ako je date), Franjo Tuđman će za 15 dana da izgubi sve, svu svoju podršku. On je svoj mit izgradio na vama.

Srpski nacionalni interes je da živimo u slobodnoj demokratskoj državi. Gde će svako moći da priča, govori i misli šta hoće. Vi ste učestvovali u sprečavanju da se takva država obrazuje. Ja sam bio tu 9. marta, bilo je mirno. Bilo je provokatora, bilo je huligana. Bilo je strvodera sa obe strane. Strvoderi su oni koji su krali iz tih izloga i razbijali besno kao i oni milicioneri koji odvode jednog pa ga tuku tamo njih desetorica. Toga će uvek biti. Ali pitanje je da se ne stvori situacija da ne uzmu glavnu reč. A veliku krivicu snosite što se takva situacija dogodila. I onda, vaš predsednik vlade, dolazi u parlament, sprečen upad ovde, sprečen upad onde. To nije istina.

SPS je rekao da nije istina. Ali vi ćete ih pritisnuti da bi rekli, da biste se održali. Shvatite neće vam pasti kruna s glave ako kažete – pogrešio sam u proceni. Jednostavno desila se greška.

Mislio sam da je tako. Možda ne znate, možda su oko vas udvorice koje vam pričaju da je sve lepo demokratski, da vas svi podržavaju.

Sutra će biti naravno protiv mog govora. Da sam ja iz opozicije, da me je ovaj poslao, da sam separatista, da sam ustaša, da sam ovo, da sam ono. Nisam. Beograđanin sam. Otac iz Čačka, majka iz Požarevca. Ali znam da Srbija nikad nije bila, tako usamljena, tako omražena, na tako lošem glasu u svetu kao danas. Znam da se ništa pozitivnije nije desilo u zadnjih recimo deset-petnaest godina, od ovog na Terazijama, od kada smo pokazali da nećemo ni pod kakvom silom da mislimo isto. Nama ne treba jedinstvo da se grle poslanici u parlamentu, da se grli neki neću sad poimenice, koji su pričali do juče stvari od kojih mislim da mi i suze idu na oči, neki koji su pričali stvari sa kojima se ja slažem. Zašto oni da se grle. Oni treba da raspravljaju, oni treba da se svađaju, oni treba da pridobijaju javnost za jedne ili za druge stavove.

Ali nama je potrebno da svi, to mogu da kažu, da se obrate da ne budu cenzurisani, da ne budu šikanirani. A zašto vam to govorim? Zato što se nastavlja po starom. Jednostavno: pesma ista, note su se malo izmenile, TV dnevnik to je isto. Dolazi vama sindikat i kaže vam da će radnici da urade sve što vi zatražite. Koji je to vek. Šta to znači. (Aplauz). Vi kažete nema demokratije kad je jedna partija naoružana. Slažem se. Vi kažete da je to oružje nelegalno uvezeno. Ne slažem se.

Ako je Borisav Jović dao ostavku trebalo je i to da se spomene. Valjda je on kao presedavajući vrhovnog komandanta znao da postoji tajna vojna kamera koja snima kamione, a tek posle tri meseca se to razglasuje. (Aplauz). Što nije sprečeno. Što nisu zaustavljeni kamioni, pa evo ga oružje, hoće da se naoružaju. Ne nego je pušteno da uđu pa se onda na tome prikupljaju politički poeni. I dobro. Imaju naoružanje, sad vidimo šta je to. Ne može da bude demokratije. Tačno.

Kako može da bude demokratije, šta vi mislite gospodine, da li je jače 10 hiljada kalašnjikova ili TV Beograd i „Politikina“ izdanja u tom domenu, sad su to babe i žabe, ali to je ravno 20 atomskih bombi. Kako mislite da bude demokratije kada jedna partija drži tih 20 atomskih bombi, drži TV Beograd, drži „Politikina“ izdanja.

To je posebna priča, mislim „Politika“, 80 godina se čita. Ja čitam onu „Politiku“ za decu od 12 godine, šta se sad radi. Dobro, ja možda ne znam, možda nisam najbolje obavešten, to su neki tajni kanali. Što se tiče ovoga studenti, evo pitajte studente, pozvani su svi na brzinu. Sve je na brzinu pozvano, da ne bi imali svoje mišljenje, znaju šta se dešava, ali kako ko će sada da kaže predsedniku Republike. Iskustvo iz 1968. pokazuje da je razumevanje studentskih zahteva, kao opravdano, bilo, samo kratkotrajno političko filtriranje tadašnjeg predsednika i njegove oligarhije. Posle toga sve je nastavljeno po starom. Jednostavno, ja ovo ne bih čitao da nema ove rečenice da nastavljamo po starom. TV Dnevnik – stara pesma. Dovedite demokratiju u ovu zemlju, dovedite slobodu, dovedite slobodno izražavanje, neka svako ko hoće kaže šta misli.

Izvinite se ne narodu, ne nama koji smo tučeni. Izvinite se istoriji srpskoj, što se desilo ono što se desilo ovde i 9. marta i one noći kada su studenti bili na mostu i ovde na Terazijama. To će vas učiniti velikim. Ja vas priznajem kao predsednika Srbije, ali tražim da na tom mestu snosite odgovornost i da za grešku kažete da je greška. (aplauz).

Nema više nijedne racionalizacije i sakralizacije koja bi ovaj autizam mogla produžiti i legitimisati. „Upravo danas“, podseća Jovan Mirić, „kada se u strahu i mraku najlakše i najbezbolnije svrstati uz svoj narod, intelektualac bi se morao kritički distancirati, izložiti se riziku da bude proglašen i izdajnikom svoje nacije“.

Mladost na Terazijama je to shvatila pre svojih očeva i svojih duhovnih vođa. Srušila je sve harizmatske oreole, raskrstila sa svim bednim ljudskim strahovima i ketmanima.

U Rektoratu beogradskog univerziteta nije mogao proći naslov „Milošević – svetinje“ jer ova mladost, nekorumpirana i neindoktrinirana, svetinja nema. Ona je očitala tako surovu lekciju i roditeljima i profesorima i intelektualnom vođstvu nacije i radničkoj „avangardi“, kao mitsko-socijalnom nosiocu progresa.

Očitala je, izgleda, lekciju i oficijelnoj sociologiji koja još barata oveštalim kategorijama i aksiomima o tome ko su prirodni nosioci društvenog napretka. Ovo što se od 9. do 14. marta zbilo u Beogradu i Srbiji svojevrstan je ne samo i možda ne pre svega politički, nego i radikalni kulturni prekid sa dosadašnjim svetom.

Sudarili su se žestoko svet provincijske inferiornosti, oličen u režimu i njegovoj gerijatrijskoj podršci, i evropske, kosmopolitičke mlade glave, koje krajnje prirodno hoće metroom i kompjuterom a ne tramvajem u 21. vek. Nije baš sasvim bez pokrića podsetiti se Rožakovog uverenja da je sukob generacija jedan od očiglednih konstanti u životu čovečanstva.

Mladost Srbije, svojom „plišanom evolucijom“, koja je označila početak demokratske evolucije u Srbiji, pokazala je da je za vođenje i zavođenje nepodobna jer je već dospela u svet koji prethodnu generaciju baca u magijske strahove. One koji su i proizveli dosadašnju strahovladu.

(Branka TRIVIĆ, STAV, broj 74, 29. mart 1991.)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga