Studenti koji su ispali sa budžeta odložili proteste

Na Novosadskom univerzitetu 1.409 studenata upisanih na budžetsko finasiranje ostalo je bez mogućnosti da im se finasira školovanje ove godine.

22. nov 2010

Nezadovoljni studenti master i doktorskih studija na Novosadskom univerzitetu, koji su ispali sa budžetskog finansiranja, odložili su za danas najavljene proteste, nakon razgovora sa pokrajinskim sekretarom za nauku Dragoslavom Petrovićem.

Oni su se dogovorili da protesta ove nedelje neće biti, pošto je Petrović obećao da će učiniti sve da se problem reši.

Petrović je na sastanku sa predstavnicima studentskog parlamenta i studentskih organizacija rekao da će Vlada Vojvodine uputiti hitan poziv ministru prosvete Žarku Obradoviću da se sastane sa pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem i predstavnicima studenata, s ciljem da se obezbede dodatna sredstva za budžetsko studiranje na master i doktorskim studijama.

Petrović je izrazio očekivanje da će zajedničkim naporima pokrajinske i republičke vlade biti obezbeđena sredstva, koja mesečno iznose 14,9 miliona dinara a za celu školsku godinu oko 180 miliona dinara.

Na Novosadskom univerzitetu 1.409 studenata upisanih na budžetsko finasiranje ostalo je bez mogućnosti da im se finasira školovanje ove godine.

Prema Petrovićevim rečima, Vlada Srbije je u svojoj odluci od kraja oktobra ignorisala zahtev Novosadskog univerziteta da dobije sredstva za ove namene, iako je za to imao saglasnost Vlade Vojvodine.

On je naveo da je tek u novembru mesecu u Odluku Vlade Srbije ubačena i kvota za Univerzitet u Novom Sadu, sa drastično manjim brojem u odnosu na ono što je univerzitet tražio, a pokrajinska vlada odobrila.

„Sada imamo situaciju da 1409 studenata pohađa nastavu, radi vežbe, laboratorijske i terenske poslove, a za sve to fakulteti ne dobijaju apsolutno nikakva sredstva. U pitanju je prevelik broj studenata da bi univerzitet mogao na svoj teret da preuzme finansiranje, a sa druge strane, neprihvatljivo je i sa aspekta studenata da oni sada naknadno plaćaju školarinu”, rekao je Petrović.

Razgovorima je prisustvovao i rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga