Studenti ‘Jedan od pet miliona’ ne dozvoljavaju zaposlenima da uđu u zgradu Rektorata

"Do pregovora neće doći dok rektotat BU ne osudi upad u Rektorat aktivista Srpske napredne stranke"

16. sep 2019

Studenti „Jedan od pet miliona“, koji  četvrti dan blokiraju zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta(BU) od jutros ne dozvoljavaju zaposlenima te ustanove da uđu u zgradu.

Kako su agenciji Beta rekli do „eventualnih pregovora o ulasku zaposlenih“ neće doći dok rektotat BU ne izda saopštenje da „osuđuje upad u Rektorat aktivista Srpske napredne stranke, koji su napali studente univerziteta“.

Ispred Rektorata nalaze se i nekolicina profesora koji su došli da podrže studente, rektorka BU Ivanka Popović, kao i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i zaposleni u Rektoratu BU koji nisu mogli da uđu u zgradu.

Popović: Spremni smo da razgovaramo sa studentim, mora doći do kompromisa

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je danas da su predstavnici Rektorata spremni da razgovaraju otvoreno sa studentima „Jedan od pet miliona“ i da očekuju oređenu toleranciju sa njihove strane, te da do kompromisa „mora doći“.

Ona je povodom njihovog zahteva da se „osudi ulazak aktivista Srpske napredne stranke (SNS) u zgradu Rektorata i napad na njih“, kazala da ne vidi kako je moguće jer „nikakvog stranačkog obeležja nije bilo“. 

Situacija se menja iz sata zu sat, tako da ćemo vrlo strpljivo čekati da dođemo do dogovora i razrešenja sutacije. Spremni smo da razgovaramo otvoreno i očekujemo određenu toleranciju. Mora doći do kompromisa“, rekla je Popović agenciji Beta.

Navela je da onemogućavanje zaposlenih da obavljaju svoje aktivnosti „ima efekat na ceo Univerzitet“.

Popović je ocenila da ima određenih „neodogovornih izjava“ da bi moglo da dođe do isključenja vode i struje što se, kako je navela, „svakako neće desiti“.

Ona je ocenila da su zahtevi studenata „pomalo fluidni“ i da mladi ljudi „percipiraju situaciju na jedan način“. „Mi kao odgovorni rukovodioci Univerzitetata ne možemo tako slobodno da se izražavamo kao što očekuju oni od nas. Moramo biti odgovorni u svojim izjavama“, rekla je Popović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga