Studenti i aktivisti protestovali protiv cenzure u Novom Sadu

"Tišina, nastava je u toku", "Ćuti, ne mešaj se" i "Ako nemate ništa protiv, onda ste za"

20. okt 2013

Stotinak studenata Novosadskog univerziteta i aktivista nevladinih organizacija održali su u subotu uveče u Kampusu univerziteta protestnu akciju zbog učestalih zabrana kulturnih manifestacija u Novom Sadu.

Direktorica studentskog Kampus festivala Sanja Kljajić kazala je da studenti na taj način žele da pokažu da ne pristaju ni na kakav oblik cenzure.Kampus1 (1)

„Prvo je zabranjen Kampus festival, a potom je usledila zastrašujuća zabrana umetničke izložbe u Kulturnom centru Novog Sada. Mi ne pristajemo na takve metode“, kazala je Kljajićeva.

Maja Mićić iz Inicijative mladih za ljudska prava kazala je da je došla iz Beograda da bi se solidarisala s Novosađanima, pošto zabrane nisu problem samo Novog Sada, kao „nekadašnje oaze građanskih sloboda“, već i cele Srbije.

Studenti su trakom ogradili zgradu Rektorata i nosili transparente na kojima je pisalo „Tišina, nastava je u toku“, „Ćuti, ne mešaj se“ i „Ako nemate ništa protiv, onda ste za“.

Kampus1 (2)Akciju su organizovali kampus fest, Vojvođanski građanski centar i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Nakon akcije, u klubu „Fabrika“ Studentskog kulturnog centra (SKC) Novi Sad održana je tribina, na kojoj su govorili Sanja Kljajić, Maja Mićić, Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra i Vladimir Kozbašić-Pećinko iz SKC-a.

Tribinu je obeležila polemika između studenata Pravnog fakulteta i više od stotinu prisutnih gledalaca. Pravnici su, u maniru devedesetih godina, koristili „argumente“ tipa da ih je Kampus fest ometao u učenju u „čitaoni“. Bilo je i studenata Pravnog fakulteta koji su istakli da u toj čitaonici i inače uglavnom nema studenata, a pogotovo ne u vreme kada je Kampus fest trebalo da se održi, od 10. do 12. oktobra, kada su već bili završeni ispitni rokovi a nastava u zimskom semestru je tek počela.

Upalo je u oči da su pojedini studenti Pravnog fakulteta delili kolegama već spremljena pitanja, koja su oni potom postavljali učesnicima tribine.

Kampus-tribinaAko neko ima iluzija prema tome kakva je pozadina insistiranja Pravnog fakulteta da se Kampus fest izmesti iz Kampusa (!?), valja podsetiti da je rukovodstvo te tradicionalno ultrakonzervativne i nacionalističke institucije devedsesetih godina prošlog veka umelo i da zaključa zgradu fakulteta, kako se njihovi studenti ne bi mogli priključiti studentskim antimiloševićevskim protestima. Bilo je i takvih studenata Pravnog fakulteta koji su iskakali kroz prozore, kako bi se pridružili protestima, a sinoćna tribina pokazala je da i danas ima žita u kukolju studentskog rukovodstva Pravnog fakulteta.

Novi Sad se već neko vreme suočava sa zabranama, pogotovo akcija koje organizuju mladi, koje su počele još 2012. godine kada je aktivistima Društvenog centra zabranjeno da prilaze napuštenoj kasarni “Arčibald Rajs“ i pretvore je u javni prostor.

Poslednjih meseci zbog zabrana preti zatvaranje novosadskom klubu Kulturna razmena, prošle nedelje zabranjen je studentski „Kampus fest“, a poslednjih dana novosadski umetnici skidaju svoje izložbe iz galerija Kulturnog centra iz protesta protiv cenzure umetničkih dela.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga