Studenti i aktivisti prekrečili fašističke grafite u kampusu Novosadskog univerziteta

"Filozofski fakultet nikada neće biti mesto na kome će fašizam i fašistička ideologija biti tolerisani”

14. jan 2020

Studenti i aktivisti prekrečili su danas fašističke grafite koji su juče ispisani na fasadi tog fakulteta, ali i širom kampusa Novosadskog univerziteta.

Akciju su organizovali Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta (SSFF) i aktivisti Združene akcije Krov nad glavom.

Jovan Repović iz SSFF je nakon akcije podsetio da su se u više navrata u kampusu Novosadskog univerziteta pojavljivali fašistički grafiti, ali da su ovoga puta studenti rešili da se organizuju i uzmu četke u ruke.

Kako kaže, te grafite mržnje određena organizovana grupa ispisuje već mesecima.

“Nisu problem sami grafiti jer njih po kampusu uvek ima, ima starih grafita koji tu stoje i po 20 godina, nego su problem poruke koje ovi grafiti šalju. Neprihvatljivo je da stoje tu i zbog toga smo i rešili da ih prekrečimo. To su poruke koje podležu zakonu jer se smatraju za govor mržnje i širenje rasne, verske i nacionalne mržnje pa pisanje tih grafita predstavlja krivično delo. To nije nimalo bezazleno”, rekao je Repović za Autonomiju.

On očekuje da će se fašistički grafiti ponovo pojaviti u nekom periodu i najavljuje istrajnu borbu protiv širenja takvih poruka.

“Možda mi u narednom periodu odemo i u druge delove grada u kojima ima dosta takvih grafita. Recimo, na Satelitu i na Novom naselju ima veliki broj kukastih krstova i poruka mržnje protiv Jevreja i protiv svih koji su protiv fašizma. Tako da, ukoliko se organizujemo, moguće da ćemo krečiti i to”, naveo je on.

Jovan Repović: Sramni pokušaj rehabilitacije fašizma

Podsetimo, studenti su juče saopštili da su pored uobičajenih parola „Smrt komuni“ i kukastih krstova, izgrednici ovoga puta otišli korak dalje pozivajući da se ulica u kojoj se Filozofski fakultet nalazi nazove imenom kvislinga i fašiste Dimitrija Ljotića.

“Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta najoštrije osuđuje ovaj sramni pokušaj rehabilitacije fašizma i izvrgavanja ruglu antifašističkih i slobodarskih tradicija našeg naroda. Filozofski fakultet nikada neće biti mesto na kome će fašizam i fašistička ideologija biti tolerisani”, navedeno je u jučerašnjem saopštenju.

Ipak, grafit s natpisom „Ulica Dimitrija Ljotića“ te kukasti krst na fasadi Filozofskog fakulteta uklonjeni su pre današnje akcije studenata.

“Kao i svaki put na najavu akcije da ćemo da krečimo uprava univerziteta ili fakulteta, čije li je već to nadležnost, prekrečila je grafite. Ovaj put nisu prekrečili sve i rešili smo da ih mi sami uklonimo”, rekao je Repović.

D. Stupar (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga