Studenti „1 od 5 miliona“ traže smenu ministara Siniše Malog i Nebojše Stefanovića

"Sporne diplome i doktorati"

19. jula 2019

Studenti okupljeni u inicijativu „Jedan od pet miliona“ organizovali su blokadu upozorenja ispred Rektorata Univerziteta u Beogradu sa zahtevom da ministri Siniša Mali i Nebojša Stefanović budu razrešeni dužnosti.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je za Radio Slobodna Evropa da će zahtevi studenata okupljenih oko inicijative „Jedan od pet miliona“, koji su protestovali u holu Rektorata, biti razmotreni posle letnje pauze.

Popović je sa studentima razgovarala nakon što se desetak njih okupilo u Rektoratu zahtevajući da ministri Siniša Mali i Nebojša Stefanović budu razrešeni dužnosti zbog diploma koje osporava deo akademske zajednice.

„Porazgovarali smo, malo smo i diskutovali o aktuelnim događanjima. Imajući u vidu da je sada kraj semestra i ispitnog roka i da nam je svima potreban određeni odmor, sad će uslediti letnja pauza, mi ćemo se videti posle letnje pauze pa ćemo na nivou Univerziteta razmotriti kako i da li možemo da reagujemo na njihove zahteve“, rekla je Popović.

Studenti okupljeni u inicijativu „Jedan od pet miliona“ organizovali su blokadu upozorenja Rektorata Univerziteta u Beogradu sa zahtevom da ministri Siniša Mali i Nebojša Stefanović budu razrešeni dužnosti i sastali se sa upravom Rektorata i predali svoje zahteve.

Studentni su od uprave Rektorata, kao i od rektorke Ivanke Popović, zatražili da budu posrednici sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predaju joj njihove zahteve.

Univerzitet je izgubio integritet tako što je vratio doktorat Siniše Malog Fakultetu organizacionih nauka (FON) na ponovno razmatranje i dokazao da nema hrabrosti da slučaj ispita do kraja. Mi smo danas došli da im sa tim pomognemo“, izjavila je studentkinja iz te inicijative Valentina Reković.

Valentina Reković je kazala da će Univerzitetu biti lakše da donese odluku o spornom doktoratu ukoliko Siniša Mali bude razrešen dužnosti ministra finansija.

Drugi zahtev je, kako je rečeno, da premijerka Ana Brnabić razreši ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zbog „narušavanja ugleda univerziteta u Srbiji i čitave akademske zajednice“.

Blokada je organizovana oko 13 časova i najavljeno je da će trajati dva sata.

Rok za ispunjenje zahteva je septembar, a ukoliko se zahtevi ne ispune, akcije će se nastaviti.

(N1, foto: Jedan od pet miliona)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga