Stubb: Orban može biti izbačen iz Evropskog parlamenta

Mogući kandidat za predsjednika Evropske komisije kaže da ako mađarski premijer ne poštuje vrijednosti Evropske narodne partije, morat će napustiti Evropski parlament

05. nov 2018

Bivši finski premijer i mogući kandidat za mjesto predsjednika Europske komisije Alexander Stubb je izjavio da bi stranački kolege trebali razmotriti mogućnost izbacivanja mađarskoga desno orijentiranog premijera Viktora Orbana iz Europskog parlamenta.

I Orban i Stubb su članovi Europske pučke stranke (desnog centra), najvećega bloka u EP-u.

Stubb je u kombinaciji za glavnog kandidata EPP-a, što bi mu omogućilo da iduće godine postane predsjednik Europske komisije.

‘Ne toleriram netoleranciju’

„Ako Orban ne poštuje vrijednosti koje zastupa stranka, morat će je napustiti“, rekao je Stubb za njemačku medijsku kuću Redaktionsnetzwerk Deutschland, prenosi Hina.

Istaknuo je da ni najmanje ne tolerira netoleranciju, nazvavši Orbanova ograničenja slobode izražavanja, okupljanja i stipendiranja u potpunosti neprihvatljivima.

U rujnu je EP glasao o početku procesa sankcija protiv Mađarske, na temelju zaključka po kojemu ta zemlja „ozbiljno krši“ temeljne vrijednosti Europske unije, što je potez koji bi mogao rezultirati gubitkom biračkih prava EU-a.

Pitanje glasanja otvorilo je brojne podjele u EPP-u.

Podrška Angeli Merkel

Stubbov rival za čelno mjesto u EPP-u, Nijemac Manfred Weber, podupro je sankcije vezane uz glasovanje, no usprotivio se protjerivanju Orbana.

Orban, pak, sa svoje strane podupire Webera.

Stubb i Weber će idući tjedan razgovarati u Helsinkiju gdje se održava stranački kongres EPP-a.

U svojim komentarima u subotu Stubb je također podupro njemačku kancelarku Angelu Merkel u njezinoj politici prema migracijama, pohvalivši je što je uspjela 2016. godine uspjela postići sporazum s Turskom koji je zaustavio val izbjeglica iz Sirije.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga