Stručnjaci: U Srbiji milion napuštenih pasa

Srbija se ubraja u zemlje sa niskim humanim indeksom, u koje se ubrajaju zemlje trećeg sveta, pa smo tako svrstani u jednu od potencijalno najrizičnijih zaraznih zemalja

23. dec 2013

U Srbiji na ulicama gradova i sela ima oko milion napuštenih pasa, što Srbiju svrstava u veoma nehumane zemlje i što znatno povećava rizik po javno zdravlje stanovništva, poručili su veterinarski stručnjaci i predstavnici udruženja za zaštitu životinja.

„To je ekološki problem i problem javnog zdravlja. Srbija se ubraja u zemlje sa niskim humanim indeksom, u koje se ubrajaju zemlje trećeg sveta, pa smo tako svrstani u jednu od potencijalno najrizičnijih zaraznih zemalja“, kazala je agenciji Beta doktorica veterine Dunja Kovač.

Doktorica veterine Veselina Pelagić optužila je nadležne u Srbiji da se ponašaju neodgovorno prema ovom problemu, uključujući i Upravu za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede.

„Iako je članica Svetske organizacije za zaštitu životinja (OIE) i iako su preporuke te organizacije obavezujuće za svaku zemlju-članicu, Srbija te preporuke svesno ignoriše“, kazala je Veselina Pelagić agenciji Beta i dodala da Srbija nema nacionalnu strategiju za ovu problematiku.

Dunja Kovač je ocenila da se u Srbiji svi bave posledicama a niko se ne bavi uzrokom, tako da, iako postoji, Zakon o dobrobiti životinja se ne poštuje, odnosno nesavesni vlasnici koji svoje životinje izbace na ulice, posle toga ne bivaju kažnjeni, iako s zakonom jasno propisane kazne za to nedelo.

„Imali smo slučaj kada smo pronašli čipovanog napuštenog psa, što znači da se zna ko mu je gazda. Prijavili smo to nadležnima, a oni su nam kazali da nemaju goriva da se odvezu do vlasnika tog psa“, ispričala je agenciji Beta Lana Đorđević, predstavnica udruženja za zaštitu životinja Spans iz Novog Sada.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga