- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Stručnjaci: Neophodno ukloniti asteroid „1999 RQ36“

Ruski naučnici predlažu uklanjanje asteroida „1999 RQ36“, koji bi mogao da padne na Zemlju 2082. godine – udar tog asteroida bio bi jednak eksploziji od 2.700 megatona trotila.

Ovaj asteroid smatra se najopasnijim objektom te vrste. Prema proračunima nekih stručnjaka, usled zagrijavanja jedne strane okrenute prema Suncu mogao bi da promeni orbitu i padne na Zemlju.

Stručnjaci Instituta za kosmička istraživanja RAN predložili su da se ovaj asteroid pomeri s putanje pomoću drugog asteroida.

Naučnici veruju da asteroidi koji predstavljaju opasnost Zemlju mogu da se skreću sa orbite kao u običnom bilijaru: štap je kosmički uređaj, kugla kojom se gađa je mali asteroid, a kugla koja se gađa jeste veći asteroid opasan po Zemlju.

Na Institutu za kosmička istraživanja počeli su da traže za njega odgovarajuću „kuglu“ i shvatili da će za tu ulogu odgovarati upravo – „Apofis“.

Sa Zemlje prema „Apofisu“ može da se lansira kosmički uređaj. Koristeći gravitacioni manevar, to asteroidu može da da impuls. Proletevši pored Zemlje, kosmički putnik će promeniti orbitu i konačno pogoditi asteroid „1999 RQ36“.

Asteroid „1999 RQ36“ spada u grupu „Apolona“. Negov prosečni prečnik iznosi 510 metara.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!