Stručnjaci: Hteli – ne hteli, menjaćemo Ustav

Politička bura nakon izjave Milivoja Vrebalova da Vojvodina mora inicirati izmenu Ustava, Pajtić protiv toga

04. jul 2013

Ustav Srbije mora biti promenjen najkasnije do zaključenja Sporazuma o pristupanju Evropskoj uniji, ali bi početak pregovora sa EU mogao da bude povod za ozbiljne razgovore o toj temi, jer je postojeći akt u mnogome manjkav, slažu se sagovornici Danasa.

Vesna Rakić-Vodinelić, profesorka prava, za Danas kaže da u Ustavu, nezavisno od procesa pregovora s EU, treba menjati preambulu i odredbu koja govori o tome da će položaj Kosova biti uređen posebnim zakonom, kao i zakletvu predsednika Republike.

vesna rakic vodinelic

Vesna Rakić-Vodinelić: Srbija je država svih njenih građana

– Zatim deo u kojem se Srbija definiše kao država srpskog naroda i građana koji u njoj žive. Srbija treba da bude država svih građana koji u njoj žive. Odredbe izbornog prava moraju da pretrpe ozbiljne promene. Ustav mora da pruži garancije za nezavisno pravosuđe, što će tokom pregovora sa EU direktno biti tema 23. poglavlja. Srbija je veoma centralizovana država, te i položaj Vojvodine i lokalnih samouprava treba bolje urediti – navodi Rakić-Vodinelić.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava objašnjava za Danas da Srbija ne bi mogla da pristupi EU sa ovakvim Ustavom, jer nema evrointegrativnu klauzulu. Prema njegovim rečima, promena Ustava nije neophodna sada na početku pregovora, ali će sigurno „brzo doći na dnevni red“.

– Mora da se uredi prednost međunarodnog prava nad domaćim, odredbe koje se tiču pravosudnog sistema, ali i ljudskih prava koja su neadekvatno regulisana, a neka su i preskočena. Slično je s diskriminacijom i rodnom ravnopravnošću. I nezavisne institucije treba da budu adekvatno prepoznate, kako bi mogle i da predlažu zakone, naročito sada kada će morati mnogo propisa da se menja – ukazuje Antonijević.

Docent FPN i potpredsednik Nove stranke Vladimir Pavićević objašnjava za Danas da je nakon potpisivanja i potvrđivanja Briselskog sporazuma i nakon odluke Evropskog saveta o Srbiji nastao „novi ustavni trenutak“, koji bi trebalo iskoristiti za usvajanje „ustava koji odgovara zahtevima savremene, evropske, demokratske države“.

– Ustavni sistem Srbije je neefikasan, nelogičan i preskup. Imamo paradoksalnu situaciju da Ustav proizvodi brojne probleme u praksi, da ne vrši nijednu funkciju koju bi trebalo da vrši ustav u savremenoj demokratskoj državi. Skoro da nema dela koji ne zaslužuje reviziju – od osnovnih načela, preko sistema organizacije vlasti, kataloga ljudskih i građanskih prava i sloboda, te ustavnih odredbi o izvršavanju ustavne revizije – napominje Pavićević.

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati objašnjava za Danas da je promena Ustava neophodna u svakom slučaju. „Nisam siguran baš kako će proći ta inicijativa u Skupštini Vojvodine“, dodaje Goati, podsećajući da je Ustav donet bez javne diskusije i na osnovu „brzog i lošeg kompromisa“.

Profesor ustavnog prava na Univerzitetu Union Bogoljub Milosavljević naglašava za Danas da u Vojvodini postoje određene rezerve i zamerke na to kako je uređen položaj Pokrajine u Ustavu, kao i da ima očekivanja da se autonomija proširi. „Ako se ta inicijativa i izglasa u Skupštini Vojvodine, predlog mora da ide pred poslanike Narodne skupštine Srbije. Prema sadašnjem rasporedu političkih snaga, takav predlog će teško dobiti dvotrećinsku podršku u parlamentu“, zaključuje Milosavljević.

Marijana Pajvančić

Marijana Pajvančić: Srbija će morati promeniti Ustav

Profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić napominje da je početak pregovora o pristupanju EU prilika za promenu Ustava, koji „nema evrointegrativnu klauzulu, bez koje Srbija neće moći postati država članica“. „Srbija će pre ili kasnije biti prinuđena da uradi sve ono što su uradile evropske države, odnosno da uredi primat međunarodnih pravnih normi nad domaćim pravnim normama“, kaže Pajvančićeva.

 

 

Vrebalov za promenu Ustava, a njegov DS protiv

Milivoj Vrebalov, potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova Demokratske stranke, kaže za Danas da će u septembru razgovarati s koalicionim partnerima DS u pokrajinskom parlamentu kako bi se pokrenula inicijativa za izmenu Ustava Srbije.

– Očekujem da će sledeći korak Skupštine APV, posle tih konsultacija u koaliciji, biti zvanična inicijativa za izmenu Ustava, koja će krenuti upravo iz Vojvodine. Aktuelni Ustav ne samo da je vojvođansku autonomiju sveo na fasadnu, već je i generator svih problema u Srbiji. Dobro znamo na koji način je izglasan, kao i da je duže trajalo glasanje na dvodnevnom referendumu nego javna rasprava o njemu – kaže Vrebalov za Danas.

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije mora da bude promenjen i zbog toga što „predstavničko telo dva miliona ljudi (Skupštinu Vojvodine) stavlja u podređen položaj u odnosu na bilo kog republičkog poslanika“.

Predsednik Vlade Vojvodine i zamenik predsednika DS Bojan Pajtić izjavio je danas da mogućnost promene Ustava Srbije nije realna u narednim mesecima ili tri do četiri godine, ali je naglasio da će najviši državni akt sigurno biti promenjen u procesu pridruživanja naše zemlje EU.

Povodom izjave potpredsednika Skupštine Vojvodine, iz redova DS, Milivoja Vrebalova da će u septembru razgovarati s koalicionim partnerima DS-a u pokrajinskom parlamentu radi davanja inicijative za izmenu Ustava, Pajtić je rekao da je taj stav legitiman, ali da o njemu nije razgovarano u DS-u.

„Mi o tome u Demokratskoj stranci nismo razgovarali, ni na pokrajinskom ni na nacionalnom nivou“, izjavio je Pajtić novinarima uoči sednice pokrajinske skupštine, na kojoj poslanici razmatraju rebalans pokrajinskog budžeta.

pajtic

Bojan Pajtić: Nije realno da se Ustav sada menja

„U ovom trenutku ja ne vidim uslove da se uđe u neki proces promene Ustava, niti verujem da je to realno u narednim mesecima, možda čak i narednih dve, tri ili četiri godine“, kazao je Pajtić.

On je naglasio da će sigurno, u procesu pridruživanja EU, Srbija morati da upodobi svoje pravne akte sa pravnim propisima EU i zaključio da će u jednom trenutku, u narednim godinama sigurno doći do promene Ustava.

Pajtić je ponovio da o toj temi u DS-u nije razgovarano i napomenuo da zvanična inicijativa za promenu Ustava ne postoji, ali je dodao da Vrebalov ima pravo na svoje mišljenje o tome.

„U krajnjoj liniji, ono nije pogrešno, ali u ovom trenutku mislim da nije realno i nije aktuelno“, rekao je Pajtić.

A predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider SVM Ištvan Pastor kaže za Danas da „promenljivo vreme, u meteorološkom smislu, ne pogađa svakog na isti način, zbog čega pojedini vrcaju razne ideje po medijima“. On se, u istom ironičnom stilu, nada da će se uskoro vreme stabilizovati, „pa ćemo se svi pomalo odmoriti od svega, pa i od ovakvih ideja“. Na pitanje kakav je stav SVM o promeni Ustava, Pastor je odgovorio da se „nada da će se vreme stabilizovati i da će frontovi da prođu“.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, za Danas kaže da je ta stranka spremna da podrži svaku inicijativu koja ide u pravcu ostvarivanja Liginog programa, što znači zakonodavna, sudska i izvršna vlast u Pokrajini, kao i zagarantovani izvorni prihodi i imovina.

Upitan da li inicijativa koju predlaže Vrebalov može da uspe, Kostreš kaže da je više nego jasno da su vladajuće stranke u Republici spremne da primene evropske standarde.

– Jedno od važnih pravila u Evropi jeste da se ne mogu umanjivati već stečena prava regiona i zajednica. Voleo bih da vladajuća koalicija u Srbiji shvati da je autonomija Vojvodine korisna za čitavu Srbiju i da Vojvodina treba da bude most između Srbije i Evrope, te da je ne treba finansijski gušiti nego pomagati. Ne deluje mi nemoguće da će vladajućoj koaliciji u republici biti u redu da o tome razgovara, ali kada će se to dogoditi, to ne mogu da prognoziram – navodi Kostreš.

SNS i SPS ne bi da žure

Članica Predsedništva SNS Maja Gojković za Danas kaže da je sigurna da je Milivoj Vrebalov „dobio zadatak od vladajućeg režima u Vojvodini da o ovakvim stvarima priča, ne bi li skrenuo pažnju s problema koje okupiraju građane i građanke Vojvodine, a to su teška ekonomska situacija i afere“.

– Ustav se ne menja tako što to pitanje iz političkih razloga pokreće jedna stranka, jer je to ozbiljan posao do koga će doći, ali na sveobuhvatan i ozbiljan način – zaključuje Gojkovićeva.

Pavle Budakov, šef opozicione poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDPS u Skupštini Vojvodine, kaže za Danas da nije čuo za pokretanje inicijative za promenu Ustava, osim da se za to zalažu pojedine nevladine organizacije i pojedinci. Prema njegovim rečima, sada nije trenutak za promenu Ustava.

„Stav SPS je da je promena Ustava ozbiljan državni posao i da se to ne može raditi preko medija, već morati biti utemeljeno, nakon široke rasprave i procene razloga i ciljeva. Takve inicijative se uglavnom odnose na promenu položaja AP Vojvodine, a mi smatramo da je u ovom trenutku stepen autonomije onoliki koliki se propisuje Ustavom i to mora da se uvažava. Ukoliko se takva inicijativa pokrene, to će biti naš stav“, navodi Budakov.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milenko Jovanov smatra da je Ustav jedina brana svakoj secesiji koja se javlja u Srbiji, „bilo da je u pitanju Kosovo i Metohija, Vojvodina, Raška ili Vlaška“.

On je novinarima rekao da ovaj Ustav treba da bude sačuvan „takav kakav je jer je najveća brana i smetnja onima koji žele da otvaraju nova žarišta u Srbiji“ i dodao da država menja Ustav onda kada je jaka i stabilna.

(Autonomija, Danas, Tanjug, RTV)  

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga