Strateški prioriteti razvoja kulture Srbije do 2025.

Obuhvataju 20 tačaka kulturne politike koje zahtevaju posebnu pažnju

20. jan 2021

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije usvojilo je 20. januara Strateške prioritete razvoja kulture od 2021. do 2025. godine, koji obuhvataju 20 tačaka kulturne politike koje zahtevaju posebnu pažnju. Prema navodima Ministarstva, ostvarenje tih prioriteta, uz pravo rukovođenje i jasne faze, značajno će poboljšati kulturnu sliku Srbije.

Glavni stubovi razvoja, između ostalog, odnose se na budžet za kulturu, očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa, decentralizaciju kulturne produkcije u Srbiji, uvođenje umetnosti i kulture u škole, obrazovanje i učešće u kulturnim programima, kulturnu diplomatiju, pokretanje i nastavljanje velikih projekata – izgradnju važnih objekata, poreske podsticaje za ulaganja u kulturu, ekonomsku dimenziju kulture, digitalizaciju, razvoj kulturnog turizma, unapređenje položaja samostalnih umetnika, kulturnih radnika i strukovnih udruženja umetnika… navedeno je u kratkom saopštenju MKI.

Ti planovi, kako je istaknuto, imaju za cilj i osnaživanje svesti o sopstvenom kulturnom identitetu kroz utemeljenje u bogatoj tradiciji i kroz savladavanje novih savremenih metoda i tehnologija za njihovo prenošenje.

Ministarstvo kulture i informisanja najavilo je i da će nastojati da unapredi institucionalno povezivanje i saradnju u oblastima kulture, obrazovanja, nauke, kao i privrede i turizma. U tom svetlu prepoznata je “potreba objedinjenog pristupa negovanju kulture sećanja i stvaranju povoljnog okvira za saradnju kulture i naučnih institucija”.

Strateški prioriteti nisu objavljeni kao dokument, a u MKI nije bilo moguće saznati do kraja radnog vremena koliko su zasnovani na Strategiji razvoja kulture 2020/2029.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: SrBska vakcina
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga