Strateške investicije podijelile Hrvatsku

Zakon o strateškim investicijama brani hrvatski premijer, a protiv njega su udruženja, sindikati, Crkva i opozicija

25. jan 2013

Završena je javna rasprava o zakonu o strateškim investicijama, koji hrvatska Vlada donosi u hitnom postupku. Niz udruženja, ali i Katolička crkva, sindikati i opozicija, traže da se od zakona odustane. U njegovu odbranu stao je premijer Zoran Milanović.

Sa sjednice Vlade, održane u četvrtak, poslao je poruku da neće odustati.

Reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak kaže da se očekuje da bi zakon mogao biti donesen već idućeg mjeseca.

Vlada tvrdi da će njime privući investicije i smanjiti nezaposlenost, a protivnici da će se otvoriti prostor za korupciju i rasprodaju javnih dobara.

Milanović: Ne rasprodajemo državu

„Mi se ne slažemo s bilo kakvom izmjenom tog zakona, mi tražimo da tog zakona nema“, kaže Dražen Herojić iz pokreta Occupy Hrvatska.

Ali, po svemu sudeći, bit će ga, i to skoro.

„Ja sam već sada spreman braniti svaki članak tog zakona. Ali, nećemo na galamu, jer ovo što slušam zadnjih dana je obična galama i optuživanje Vlade da želi raspodati Hrvatsku. Zašto bismo to radili? Dajte jedan argument zašto bismo  rasprodavali hrvatske vode, šume, prirodna bogatstva, zašto bi to ova Vlada radila?!“, kaže hrvatski premijer Zoran Milanović.

Zelena koalicija ima odgovor na premijerovo pitanje.

„Ovaj zakon omogućava da netko kupi javno dobro, šume, poljoprivredno zemljište zbog nekog projekta, za kojeg je Vlada rekla da to je strateški projekt. A onda ga uopće ne realizira. Dakle, omogućava špekulacije sa zemljištem, financijske špekulacije, zato tražimo da se ovaj zakon odbaci“, kaže Bernard Ivić iz Zelene koalicije.

Novi zakon predviđa da o tome koji su projekti strateški odlučuje posebna komisija, u kojoj će sjediti ministri, i to na osnovu 12 kriterija, od toga da vrijednost investicije mora prelaziti 20 miliona eura, do novog zapošljavanja i standarda Evropske unije.

„Sve može potpasti pod tih 12 kriterija i ništa. S obzirom kakva je situacija, onda se tu otvara prostor koruptivnom djelovanju“, kaže Ivić.

„Dosta je bilo više kukanja s jedne strane da se ne može raditi posao, a čim se nešto pokuša učiniti i to pod nadziranim, centraliziranim sustavom, odmah napad“, odgovara Milanović.

Najava protesta

U Vladi tvrde da pokušavaju dovesti investitore i za strateške projekte ubrzati cijelu proceduru.

„Kako se radilo do sada? Nemamo pojma. Na sto strana, na sto općina, na sto gradova. I svi nezadovoljni. Ako netko primijeti da rasprodajemo Hrvatsku, da je dajemo budzašto, to nećemo moći sakriti duže od dva tjedna“, kaže Milanović.

Ivić smatra da su razlozi za nezainteresiranost investitora „nesređene zemljišne knjige i spora administracija“, te „korupcija na lokalnoj i državnoj razini“.

Udruženja okupljena u koaliciju najavljuju da će, dok traje procedura donošenja zakona, organizirati niz protesta. Bude li zakon, ipak, donesen, podnijet će zahtjev za ocjenom njegove ustavnosti.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga