- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Strateška saradnja parlamenata Vojvodine i Hesena

Delegacija nemačke pokrajine Hesen uručila je danas predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru Izjavu o saradnji dva parlamenta koju je zvanično ratifikovala skupština te nemačke pokrajine.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Vojvodine, izjavom o saradnji utvrđeni su strateški ciljevi buduće partnerske saradnje parlamenata Vojvodine i Hesena.

Ištvan Pastor je izrazio zadovoljstvo zbog optimizma, uverenosti i spremnosti kojom je parlament najrazvijenije nemačke pokrajine pristupio saradnji sa Vojvodinom i dodao da je sada vreme za krupne korake kojim će se taj dokument realizovati.

„Odlučni smo u nameri da našu saradnju sa Hesenom upotpunimo realističnim, životnim i obostrano korisnim sadržajima. Otvorene su nam mogućnosti povezivanja u različitim oblastima, od saradnje parlamentarnih odbora do saradnje u sferi privrede, obrazovanja,
kulture i svakoj drugoj životnoj oblasti, a to je suštinski smisao regionalne saradnje“, rekao je Pastor.

Istakao je da će Skupština Vojvodine pružiti snažnu podršku vladama dve regije, naučnim i obrazovnim i drugim institucijama, koje bi operativno trebalo da budu nosioci saradnje.

Zamenik predsednika Vlade Hesena i ministar za pravdu, integracije i Evropu Jerg Uve Han i potpredsednica Skupštine Hesena Ursula Haman rekli su da je ta pokrajina odlučna da regionalnom saradnjom doprinese razvoju jedinstva Evrope, što je u skladu i sa politikom Nemačke.

„Razlog zbog kog smo upravo Vojvodinu izabrali za region sa kojim želimo da blisko sarađujemo, jesu principi mira, slobode i stabilnosti za koje se zalažete, baš kao što i mi to radimo“, kazala je Ursula Haman.

Delegacija Hesena danas je posetila i Vladu Vojvodine, gde ih je primio predsednik Bojan Pajtić sa najbližim saradnicima.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!