Stranke: Promena izbornih pravila u pokrajini, ali ne i vlasti

DS: "Još uvek" imamo većinu

04. jun 2014

Na dnevnom redu sednice Skupštine Vojvodine u petak naći će se inicijativa za promenu izbornih pravila u toj pokrajini, koju je inicirala vladajuća Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) a potpisima podržali opozicioni poslanici, ali ne i poslanici partnera LSV u vlasti, iz redova Demokratske stranke (DS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Pojedini mediji su poslednjih dana spekulisali da je ta inicijativa zapravo uvod u „prekomponovanje“ vlasti u pokrajini, ali je šef poslaničke grupe LSV u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški danas za agenciju Beta rekao da je „mnogo duži put“ do nove vladajuće većine, nego što se to tumači u medijima.

On je precizirao da su inicijativu LSV za promenu izbornih pravila podržala 63 poslanika i dodao da jedino što očekuje u petak jeste da bude usvojena inicijativa njegove stranke, ali ne i da bude postavljeno pitanje poverenja Vladi Vojvodine. „Ovo je pitanje koje ne može biti jasnije. Što se nas tiče, očekujemo da u petak bude usvojena naša inicijativa. A mnogo je duži put do nove vladajuće većine, nego što se to tumači u medijima“, naveo je Bogaroški.

LSV predlaže da se izbori za Skupštinu Vojvodine ubuduće održavaju po čistom proporcionalnom sistemu, umesto dosadašnjeg kombinovanog, po kojem je 60 poslanika birano po proprocionalnom, a 60 po dvokružnom većinskom sistemu.

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM Ištvan Pastor rekao je za agenciju Beta da se njegova stranka ne slaže sa predlogom LSV, zbog čega posanici te partije i nisu potpisali inicijativu. „Imamo ozbiljnih zadrški u odnosu na ovu nameru, jer ona urušava napore da imamo uravnotežen izborni sistem koji omogućava da svaki građanin Vojvodine ima svoga poslanika. Ovako ćemo doći u situaciju da blizu polovina stanovnika nikada nema svoga poslanika“, ocenio je Pastor.

On je dodao da, iako postoji proceduralna mogućnost za to, ne očekuje da se u petak postavi pitanje izglasavanja poverenja Vladi Vojvodine. „To je normalna, redovna sednica i na nju se mogu kandidovati i neke druge teme, ali ja za sada ne znam ni za jednu jedinu jedinu ideju koja ide u tom pravcu. Po mom dubokom ubeđenju, u petak će se raspravljati jedino o promeni odluke o izborima, a svačije je pravo da izvlači iz konteksta ono što hoće“, kazao je Pastor. On je najavio da će do početka jula biti održane još najmanje dve sednice pokrajinskog parlamenta.

Predsednik Pokrajinskog odbora DS-a Miroslav Vasin takođe je odbacio mogućnost da se u petak postavi pitanje izglasavanja poverenja Vladi Vojvodine i dodao da je vladajuća koalicija, bez obzira na različita viđenja promena izbornih pravila, i dalje stabilna. „Naša koalicija još uvek ima stabilnu većinu u Skupštini Vojvodine i ovde se radi samo o većini koja je iskazana radi donošenja jedne odluke. I pored psihološkog rata koji vodi SNS i pojedini mediji sa ciljem da destabilizuju rad Vlade Vojvodine i poslaničku grupu DS, Vlada Vojvodine će opstati i ne postoje nikakve šanse da bude drugačije“, poručio je Vasin.

Dodao je da je DS načelno podržao momenat za inicijativu za promenu izbornih pravila, s obzirom da 2014. nije izborna godina u Vojvodini, ali je naveo da njegova stranka želi da razradi još neka pitanja u vezi sa izbornim pravilima, pre svega kako da se obezbedi da većina vojvođanskih opština, kao i do sada, ima svoga pokrajinskog poslanika, kao i kako da se obezbedi adekvatna zastupljenost predstavnika nacionalnih zajednica.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Predrag Matejin rekao je za agenciju Beta da ne ocekuje da će u petak biti postavljeno pitanje poverenja Vladi Vojvodine, pošto „za sada“ ne postoji takav dogovor, iako je inicijativa o promeni izbornih pravila svakako „lakmus papir“ i za moguće prekomponovanje vlasti u Vojvodini. „Mi radimo na tome i želimo da se to desi. Ali, to je stvar procene i ne zavisi direktno od SNS, jer da zavisi od nas – to bi se desilo već u petak“, kazao je Matejin i dodao da očekuje da će još poslanika iz redova DS-a preći u SNS ili u neku drugu stranku, čime će vladajuća koalicija u pokrajini izgubiti većinu.

On je još kazao da SNS ne bi imao ništa ni protiv održavanja prevremenih pokrajinskih izbora, ali je dodao da je „prekomponovanje“ vlasti bliži scenario, jer nisu svi spremni za izbore. „Za nas je bolje i prekomponovanje nego zadržavanje sadašnjeg stanja“, kazao je Matejin.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga