Stranke o predlogu DS: Pogrešan trenutak

Treba li menjati izborni sistem u Vojvodini?

09. jula 2015

Nakon što je Demokratska stranka (DS) juče podnela vojvođanskom parlamentu predlog za izmenu izbornog sistema, koji bi, kako smatraju, trebalo da bude personalizovan proporcionalni, danas su se o tome izjasnile i ostale stranke u Skupštini Vojvodine. Zajednički stav većine bio je da izborni sistem u izbornoj godini ne bi trebalo menjati.

Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Dušan Jakovljev rekao je novinarima da će ta stranka svoj stav izneti tek nakon što se upozna sa sadržinom predloga, odnosno kada stranački organi zauzmu stav.

„Papir nam je poslat pre dva ili tri dana i nije bilo vremena da se upoznamo sa njegovom sadržinom. Čim se o tome bude raspravljalo na organima stranke, iznećemo svoj stav“, istakao je Jakovljev.

Predsednik poslaničke grupe LSV je dodao i da je ta stranka svoj stav pokazala prošle godine, kada je predložila izmenu izbornog sistema, koja je i prihvaćena. On je ocenio i da u izbornoj godini ne bi trebalo menjati izborna pravila, a na pitanje da li je predlagač konsultovao LSV pre jučerašnjeg podnošenja inicijative, Jakovljev je odgovorio odrečno.

Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Vojvodine Predrag Matejin podsetio je da je ta stranka prihvatila pre više od pola godine inicijativu LSV za izmenu izbornog sistema, te da je Liga koalicioni partner DS u Vojvodini.

„Neozbiljno je menjati izborni sistem pred izbore, a već smo se složili da stari nije bio dobar. Na osnovu tog starog je DS sa svega nešto više od 20 odsto podrške birača osvojila 59 mandata, dakle skoro 50 odsto i praktično apsolutnu vlast u Pokrajini“, rekao je Matejin novinarima.

On je podsetio da je na republičkom nivou oformljena radna grupa za izmenu celokupnog sistema i ocenio da je to put kojim treba ići.

„DS je ovaj predlog podnela samoinicijativno, bez konsultacija sa bilo kim u Pokrajini. Mislim da je DS svoje vreme propustila i da demokrate očajnički nekim izmenama pokušavaju da dođu do boljeg rejtinga, ali sada je već kasno za to“, dodao je Matejin.

Šef poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDPS u vojvođanskoj Skupštini Pavle Budakov ocenio je da o predlogu DS vredi razgovarati, jer ima određene prednosti.

„Međutim, mi sa jedne strane imamo akcioni tim koji na nivou republike radi na promeni političkog sistema, što uključuje i promenu izbornog sistema, tako da je malo iznenađujuće što se u ovom momentu ide sa ovakvim predlogom. Neuobičajeno je, čak i ne može biti racionalno i prihvatljivo, da se izborna pravila menjaju u izbornoj godini“, poručio je Budakov.

On je dodao da u prilog toj tvrdnji ide i činjenica da se ne zna čak ni koliki će biti ubuduće broj poslanika u pokrajinskom parlamentu. „Predlog kada mu vreme nije“, napomenuo je Budakov.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u vojvođanskoj Skupštini Šandor Egereši rekao je da će ta stranka svoj stav izneti nakon svih konsultacija. On je napomenuo da SVM nije glasala za izmenu koju je pre više od pola godine predložila LSV.

„Mi smo glasali da ostane stari sistem, jer mislimo da je to najpravičnije, zbog toga što imamo lokalne samouprave koje nemaju svoje predstavnike u Skupštini Vojvodine, i nažalost, na osnovu novog sistema neće ni imati. Pokrajinska Skupština mora da ima svoje predstavnike iz svih sredina i to će biti stav koji ćemo i dalje zastupati“, dodao je Egereši.

Na pitanje kako komentariše kritike drugih stranaka, šef poslanika DS u pokrajinskom parlamentu Borislav Novaković istakao je da ne vidi problem u izmeni izbornog sistema u izbornoj godini.

„Tim pre što radna grupa u republičkom parlamentu govori o rekonstrukciji političkog sistema, a unutar toga i o promeni izbornog sistema. Ako je to moguće u republici u izbornoj godini, ne vidim zašto ne bi bilo moguće i u pokrajini“, poručio je Novaković, uz napomenu da je aktuelni saziv Skupštine Vojvodine tek 17 dana u izbornoj godini.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga