Stranke mogu da počnu prikupljanje potpisa

Predsednik PIK-a DarkoRudić kaže da stranke već večeras sa sajta PIK-a mogu da preuzmu obrace u kojima se upisuju podaci građana koji podržavaju liste stranaka, grupa građana ili pojedinaca

16. mar 2012

Pokrajinska izborna komisija (PIK) večeras je donela uputstvo za sprovođenje pokrajinskih izbora i utvrdila obrasce za izbore po proporcionalnom i većinskom izbornom sistemu, tako da stranke veh od večeras mogu započeti izborne radnje.

Prema rečima predsednika PIK-a Darka Rudića, to znači da stranke već večeras sa sajta PIK-a mogu da preuzmu obrace u kojima se upisuju podaci građana koji podržavaju liste stranaka, grupa građana ili pojedinaca na izborima za Skupštinu Vojvodine.

Kako je rekao, PIK će od sutra u 8.00 sati biti otvoren za sve potencijalne učesnike izbora, koji će ove obrasce moći da dobiju i na licu mesta.

Na pokrajinskim izborima primenjuje se kombinovani izborni sistem, tako što se od 120 poslanika, polovina bira po proporcionalnom, a preostalih 60 po većinskom izbornom sistemu.

Član PIK-a Marijan Petrović rekao je da je za proporcionalnu listu potrebno prikupiti 6.000 potpisa borača koji imaju prijavljeno boravište u Vojvodini, dok je za većinske liste potrebno da kandidati obezbede podršku 200 birača koji su prijavljeni u toj izbornoj jedinici.

Drugi krug izbora po većinskom sistemu trebali bi da budu održanu u roku od 15 dana od završetka prvog izbornog kruga, rekao je Petrović.

Novina na ovim izborima su izborne liste po proporcionalnom sistemu, na kojima najmanje svaki treći kandidat mora da bude žena, a budući poslanici ući će u Skupštinu Vojvodine na osnovu rednog broja na izbornoj listi.

Za izbore po proporcionalnom sistemu cela Vojvodina je jedna izborna jedinica, dok se za izbore po većinskom sistemu u svakoj od 60 izbornih jedinica bira po jedan kandidat.

Glasački listići biće štampani na srpskom jeziku, ali će sadržati i imena liste kandidata na jezicima nacionalnih zajednica koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini.

Petrović je rekao da stranke mogu predati liste kandidata najkasnije 15 dana do početka izbora, a PIK je dužan da preliminarne rezultate glasanja objavi 24 sata po zatvaranju biračkih mesta.

Izborni cenzus na proporcionalnim listama iznosi pet odsto od glasova ukupnog broja izašlih birača.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga