„Velike stranke“ ignorišu decentralizaciju, regionalizaciju i položaj Vojvodine

Mediji o decentralizaciji izveštavaju malo i nekvalitetno

11. maja 2012

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” uputila je tokom izborne kampanje svim političkim partijama otvorena pitanja na temu decentralizacije, ali je odgovor dobila samo od pet stranaka.

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je da su o decentralizaciji, regionalizaciji i ustavno-pravnom položaju Vojvodine odgovore dale samo partije koje su svoju kampanju i bazirale na tim temama.

“Nismo dobili odgovor od Demokratske stranke, Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije. Iskreno, nismo ni očekivali da ćemo od ovih stranaka dobiti odgovor jer nemaju konzistentnu politiku po ovom pitanju”, rekao je Sejdinović agenciji Beta.

Dodao je da se Ujedinjeni regioni Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Savez vojvođanskih Mađara, Liberalno demokratska partija i slažu oko promene ustava i personalizacije izbora u lokalnim samoupravama, ali ne i po pitanju položaja Vojvodine.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da je veoma jasno da ključne političke partije ne žele da se bave pitanjem decentralizacije, jer prodemokratske partije sabotiraju taj proces, dok je naprednjačko-narodnjački blok generalno protiv jer se kobajagi pojavljuju kao zaštitnici državnog jedinstva.

“Vojvođanske stranke više shvataju pitanje decentralizacije i njenog sadržaja, dok URS to prilično apstraktno tretira. Oni jesu za decentralizaciju po evropskim kriterijumima, ali se zalažu da se umesto sadašnjih okruga stvore regioni koji ne bi imali visoka ovlaštenja”, rekao je Popov agenciji Beta.

Dodao je da se URS zalaže za simetričnu decentralizaciju, što znači da bi Vojvodina trebala da ima identična ovlaštenja kao tek stvoreni regioni, što je apsurd jer su sve visoko decentralizovane zemlje sa dugom tradicijom asimetrično uređene.

“Nije logično da novoosnovani region ima ista ovlaštenja kao Vojvodina koja ima svoj identitet i kapacitete da nosi nadležnosti koje su joj garantovane Ustavom, tako da je očigledno da URS više baca poentu na jačanje lokalne samouprave”, rekao je Popov.

Kako je danas saopšteno, NDNV je tokom izborne kampanje u Srbiji radilo istraživanja kako mediji izveštavaju o pitanjima decentralizacije, jačanju lokalnih samouprava i opoložaja Vojvodine.

“Došli smo do zaključka da mediji o ovim temama ne izveštavaju dovoljno i što je još važnije ne izveštavaju na adekvatan način. Dominira izjavno novinarstvo i ovim temama govori samo nekoliko političkih partija koje je na njima i zasnivalo izbornu kampanju”, rekao je Sejdinović.

Prema njegovoj oceni, mediji o decentralizaciji ne izveštavaju kvalitetno jer je sve na novou izjava, pa građani ne mogu da saznaju putem medija nešto više o ovim terminima, osim praznih floskula koje političari tokom kampanje izjavljuju.

Istraživanje o izveštavanju medija tokom marta i aprila/maja 2012. godine možete da vidite na prethodnim linkovima.

Odgovore političkih partija se nalaze na ovom linku.

Možete da vidite izveštaj Kanala 9 sa konferencije za novinare na kojoj je prezentovan izveštaj:

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga