- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Stranke i nevladine organizacije različito o statutu

Demokratska stranka Srbije (DSS) zalaže se za tehničko usaglašavanje Predloga statuta Vojvodine sa Ustavom Srbije, dok Srpski pokret obnove (SPO) rešenje vidi u tehničkom usklađivanju statuta sa Zakonom o prenosu nadležnosti Vojvodini.
Poslanik SPO-a u Skupštini Vojvodine Milan Đukić rekao je na konferenciji za novinare da SPO podržava hitno donošenje Zakona o prenosu nadležnosti, jer je njegovo donošenje ustavni uslov za definisanje obima autonomije Vojvodine.
„Ustav Srbije prepušta zakonu definisanje obima autonomije, te je u tom kontekstu neophodno da, nakon donošenja zakona, Statut Vojvodine bude usaglašen sa njim“, rekao je Đukić.
Prema njegovim rečima, SPO predlaže da Izvršno veće Vojvodine, nakon usaglašavanja sa Vladom Srbije, bude predlagač Zakona o prenosu nadležnosti i pravno-tehničkom usaglašavanju Statuta sa tim zakonom.
„Izvršno veće predlog bi uputilo Skupštini Vojvodine, a nakon toga i Skupštini Srbije. To bi bio značajan simbolički čin jer bi to bio prvi zakon koji je inicirala Vojvodina, a otklonile bi se i sve lažne dileme koje su u javnosti postojale prethodnih dana“, ocenio je Đukić.
Predsednik Gradskog odbora DSS-a Borko Ilić rekao je danas „da su aktuelni vlastodršci svojom neodgovornošću doveli državu u nezapamćenu situaciju da se najviše republičko zakonodavno telo sprema da usvoji protivustavni Statut Vojvodine“.
Ilić je na konferenciji za novinare rekao da DSS nije protivnik autonomije Vojvodine, već se suprotstavlja protivustavnom ponašanju aktuelne vlasti.
„Svojim Predlogom statuta založili smo se za najširu Ustavom dozvoljenu autonomiju Vojvodine unutar Srbije, pokazujući to i kroz više od 60 amandmana koje je naša poslanička grupa podnela u Skupštini Vojvodine i koje je vladajuća većina tada grubo odbila, da bi im se sada vratila“, ocenio je Ilić.
On je najavio da će poslanički klub DSS-a i Nove Srbije u Skupštini Vojvodine aktivno učestvovati u usaglašavanju Predloga statuta Vojvodine sa Ustavom Srbije „u nadi da će protivustavne odredbe iz novog Predloga statuta biti izostavljene“.
Član Predsedništva nevladine organizacije Vojvođanski klub Slobodan Budakov ocenio je danas „da nacionalističko-centralističke snage u Srbiji pokušavaju da Predlog statuta Vojvodine iskoriste kao povod za oživljavanje i jačanje iracionalne svesti u srpskom narodu da bi ga udaljile od Evrope i svetske savremenosti“.
„To je suština histerične i orkestrirane kampanje koju su pokrenuli DSS i Srpska radikalna stranka, a pridružili im se Socijalistička partija Srbije, Srpska napredna stranka i Srpska pravoslavna crkva“, rekao je Budakov na konferenciji za novinare.
Za kvalifikacije da je Predlog statuta protivustavan i da je začetak stvaranja države u državi Budakov je rekao da nisu praćene nikakvom argumentacijom i da bi nosioci kampanje u protivnom morali da otkriju svoju antivojvođansku i antievropsku poziciju.
„Zbog svega toga iznenađuje mlako reagovanje Demokratske stranke koja je sa svojom koalicijom i sačinila ovakav Predlog statuta. A ta stranka je na velikom ispitu i ponaša se kao da ne shvata da joj preti ozbiljna revizija izbornih rezultata“, rekao je Budakov.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!