- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Stranka slobode i pravde: Tužilaštvo da reaguje protiv Zorana Ćirjakovića

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas hitnu reakciju Tužilaštva protiv predavača na Fakultetu za medije i komunikacije Zorana Ćirjakovića, kojom bi, kako navode, prestalo da se žmuri nad činjenicom da jedan čovek uporno vređa, nišani i ugrožava bezbednost žena.

„Ovaj predavač na privatnom fakultetu prešao je sve granice, zbog čega tužilaštvo ne sme da ćuti i time pokaže strah od izvršne vlasti. Štaviše, da svojim nereagovanjem dodatno dovede u opasnost intelektualke, novinarke, profesorke, sve kritičarke današnjice u Srbiji koje drže do svog integriteta i ne pristaju da ćute“, navode iz te stranke.

Grupa novinarki, aktivistkinja i naučnih radnica obratila se 8. jula javnosti pismom u kojem su navele da ih Ćirjaković duže vreme proganja i da su izložene njegovom nasilju na društvenim mrežama, kao i njegovim seksističkim uvredama.

Iz SSP navode da Ćirjakovićeva „haranga“ predugo traje.

„U zemlji režima pod kojim je previše novinara stradalo, a javni prostor svakodnevno kontaminiran agresijom i govorom mržnje, nekažnjeni pozivi na linč koje Ćirjaković učestalo promoviše samo mogu da pokrenu novu spiralu nasilja – i to prema ženama. Zato to odmah mora biti zaustavljeno!“, navode iz SSP.

PSG osudio govor mržnje novinara i profesora FMK Zorana Ćirjakovića prema ženama iz javne sfere

Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je danas „govor mržnje“ novinara Zorana Ćirjakovića prema ženama iz javne sfere koje su o njegovim postupcima „alarmirale javnost“.

„Svedoci smo talasa govora mržnje na društvenim mrežama, usmerenog ka ženama, naročito novinarkama. PSG smatra ovaj trend opasnim i ističe da država mora da zaštiti žene od ovog i svih drugih vidova nasilja“, navodi se u saopštenju PSG-a.

Pokret je ukazao na teške oblike uznemiravanja u vidu „pretnji nasiljem i kontinuiranog proganjanja žena“, na koje „suviše često“ institucije „ostaju gluve i slepe“.

„Žene koje je ugrozio Zoran Ćirjaković su podnele tužbu u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, a PSG će pratiti dokle se stiglo sa procesuiranjem u ovom slučaju i o tome izveštavati javnost“, piše u saopštenju.

Grupa novinarki, aktivistkinja i naučnih radnica obratila se javnosti pismom u kojem su navele da ih predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu Zoran Ćirjaković duže vreme proganja i da su izložene njegovom nasilju na društvenim mrežama, kao i njegovim seksističkim uvredama.

(Beta)

(Beta)

Podelite ovu stranicu!