Strani mediji o izborima

Nova srbijanska vlada će morati da preduzme veoma teške mere štednje da bi prevazišla krizu

06. maja 2012

Strani mediji javljaju danas o početku glasanja za predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji, na kojima je, kako ocenjuju, glavna tema bila ekonomska situacija.

Agencija Frans pres piše da su za preko 6,7 miliona ljudi sa pravom glasa ovo prvi izbori u više decenija koji su se koncentrisali na ekonomska pitanja, umesto na sukobe zbog kojih je Srbija bila međunarodno izolovana tokom 1990-ih i u prvoj deceniji 21. veka.

Pitanje Kosova, koje je dominiralo na prethodnim izborima potisnuto je u drugi plan a u centru je zabrinutost zbog posrnule privrede Srbije i rekordne nezaposlenosti, navodi Frans pres.

Ko god pobedi mogao bi da utiče na buduće odnose Srbije sa Evropskom unijom kao i sa Kosovom, čije proglašenje nezavisnosti Srbija odbija da prihvati, navodi agencija Ašošiejted pres (AP) i daje procene anketa za rezultate.

AP, kao i druge agencije, navode da će odluka o novom predsedniku najverovatnije biti doneta u drugom krugu za dve nedelje. U parlamentu, navodi AP, ankete pokazuju da nijedna stranka neće osvojiti jasnu većinu i da će opet, i posle ovih izbora, biti potrebno formirati koalicionu vladu.

Nemački list štern (Stern) na svojoj vebstranici piše da će nova vlada, ko god je formira, morati da preduzima teške mere štednje da bi prevazišla najtežu socijalnu i ekonommsku krizu u poslednjih 15. godina.

Strani mediji javljaju i to da Srbi na Kosovu takođe glasaju, i da se prvi put ovo glasanje sprovodi u organizaciji OEBS-a (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju).

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga