Strani investitori u Vojvodini do sada nisu ugroženi

Generalni direktor „Karlsberga“ (Carlsberg) za jugoistočnu Evropu Isak Šeps (Isaac Sheps), izjavi…

28. okt 2008

Generalni direktor „Karlsberga“ (Carlsberg) za jugoistočnu Evropu Isak Šeps (Isaac Sheps), izjavio je danas u Novom Sadu da se globalna finansijska kriza nije odrazila na poslovanje te kompanije u Srbiji.
Šeps je u dijalogu stranih investitora u Vojvodini i najviših predstavnika Izvršnog veća Vojvodine ocenio da globalna finansijska kriza neće uticati na poslovanje Karlsberga, jer nije uticala ni na srpsku ekonomiju.
„Karslberg mora da investira i u druge delove sveta gde je situacija daleko teža. Da bismo ostvarili naše globalne interese veoma nam je potrebno tržište Srbije i pozicija koju imamo preko regionalne kancelarije u Beogradu“, kazao je Šeps.
Prema njegovim rečima, Karlsberg je veoma zadovoljan ostvarenim investicijama, jer je pivara u Čelarevu sada četiri puta jača nego 2004. godine kada je kupljena, ali i zbog toga što je Karlsberg otvorio regionalnu kancelariju iz koje se koordinira poslovanje u sedam zemalja.
„Stranim investitorima u Srbiji je potrebna pomoć i za sada smo je uvek dobijali kada smo je tražili. Naši najveći problemi su birokratske procedure i zbog toga sam zadovljan što je Vlada Srbije najavila donošenje giljotine propisa“, rekao je Šeps.
Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da u Vojvodini ima trenutno oko 1.800 preduzeća koja posluju sa stranim kapitalom, odnosno da je u Vojvodini do sada realizovano oko 150 stranih investicija vrednih oko četiri milijarde evra.
On je naglasio da sve te kompanije i dalje posluju u Vojvodini i dodao da je cilj pokrajinske administracije da izgradnjom industrijskih parkova, slobodnih zona, izradom urbanističkih planova i osnivanjem razvojne banke Vojvodinu učini još interesantnijom za strana ulaganja.
„Poreska politika u Srbiji je mnogo bolja nego u okruženju i to je naša prednost. Sigurno da problemi kao što su carine postoje, ali mi želimo da ih zajedno sa investitorima detektujemo i sistematski uklonimo“, rekao je Pajtić.
Vojvođanski sekretar za privredu Ištvan Pastor rekao je da je plan pokrajinske vlade da stvori takav ambijent da se u Vojvodini u dogledno vreme realizuje još oko 50 stranih investicije, koje će za posledicu imati smanjenje nezaposlenosti i primenu novih znanja i novih tehnologija.
„Izvršno veće Vojvodine, u skladu sa svojom pozicijom, nema autonomiju, jer je deo državne politike, ali može da iskustvo i sugestije stranih investitora nametne kao potrebe koje treba realizovati“, rekao je Pastor.
Otvoreni dijalog sa stranim investitorima organizovao je Fond za podršku investicijama u Vojvodini (VIP Fond) u susret međunarodnim sajmovima investicija i građevinarstva „Investekspo“ koji će u Novom Sadu biti održan od 4. do 7. novembra.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga