Štrajkačima prete otkazom, a plate nema od maja

Inspekcija rada je ustanovila da se štrajk odvija u skladu sa Zakonom, a članovi štrajkačkog odbora dobijaju opomene pred otkaz

18. jul 2013

Zaposleni u javnom komunalnom preduzeću “Stan” iz Novog Sada zbog teškog meterijalnog položaja u štrajku su od 1. jula, radnici nisu dobili platu od maja meseca, a članovi štrajkačkog odbora dobijaju opomene pred otkaz, saopštio je danas Sindikat zaposlenih u komunalno – stambenoj delatnosti Novog Sada.

“Inspekcija rada je ustanovila da se štrajk odvija u skladu sa Zakonom. Članovi štrajkačkog odbora dobijaju opomene pred otkaz, a sindikat ‘Solidarnost’ telefonom iz svoje centrale poziva pojedinačno radnike da se učlane kod njih i tako sačuvaju svoje radno mesto”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se kaže da oko 370 radnika nije primilo majsku platu, nisu im uplaćeni putni troškovi, ne dobijaju regres, a na snazi je kolektivni ugovor koji poslodavac ne primenjuje.

Račun firme “Stan” je blokiran od strane Poreske uprave u visini od oko 320 miliona dinara. JKP “Stan” je imao sporazum s državom o reprogramu duga, ali je Poreska uprava, zbog nepoštovanja tog sporazuma, blokirala račun za celokupan iznos koji joj je ta firma bila dužna od 2005. do 2008. godine.

“Loš materijalni položaj radnika dodatno je pogoršan time što majstori koji u zgradama otklanjaju kvarove nemaju čime da rade, repromaterijal i rezervne delove dobijaju na komade ili ga uopšte nemaju u magacinu”, dodaje se u saopštenju.

Kako se u saopštenju navodi Grad novi Sad, koji je osnivač preduzeća, povodom štrajka se nije oglasio, a nije otpočeo ni socijalni dijalog iako je to po Zakonu o štrajku obavezno.

Sindikat se pismom obratio i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, i od njega zatražio da “preuzme odgovornost, zainteresujte se i odazove na brojne pismene apele štrajkačkog odbora”.

“Primite ih i ne dozvolite da ih sadašnje rukovodstvo, zbog opravdanih zahteva, šikanira i otpušta. Nemojte dozvoliti da zbog raspodele vlasti političke partije vode preduzeća po svom nahođenju, kao što to danas u JKP ‘Stan’ čini Srpski pokret obnove”, kaže se u pismu.

JKP “Stan” je preduzeće koje održava 65 odsto stambenog i poslovnog fonda grada Novog Sada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga