- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Štrajk u fabrici akumulatora Sombor

Zaposleni u Fabrici akumulatora Sombor stupili su u štrajk jer im mesecima kasne plate.

Tako je jedna od retkih uspešnih fabrika u Somboru pre skoro tri nedelje prekinula proizvodnju. S druge strane, poslodavac Farmakom MB tvrdi da će radnicima zarade biti isplaćene čim se vrate na svoja radna mesta, jer će tek tada fabrika moći da dobije kredit.

Umesto na svojim radnim mestima, radnici fabrike akumulatora Sombor već 20 dana su u radno vreme ispred kapija firme.

Ove godine dobili su samo deo januarske zarade i zbog toga su proizvodni pogoni prazni, a oni u generalnom štrajku.

U međuvremenu, zbog nepoštovanja minimuma procesa rada, stigla su i pismena upozorenja o otkazu. Ipak, štrajkači ne žele da se vrate u pogone dok rukovodstvo ne ispuni ono što traže, kaže Goran Keseić iz sindikata Fabrike akumulatora.

„Mi smo spremni da radimo ukoliko se ispuni jedan deo tih zahteva. To su isplata pola januarske zarade, cela februarska plata, jedan putni trošak i da se reši status ugovoraca. Kada bi se ti zahtevi ispunili, mi bismo bili spremni da pokrenemo punu proizvodnju“, poručuje Keseić.

Iz koncerna Farmakom MB, inače vlasnika fabrike akumulatora, tvrde da je prestanak proizvodnje ugrozio celu kompaniju, a samim tim i radnike i njihove plate.

Reagovala je i somborska inspekcija rada, kao i Agencija za mirno rešavanje sporova, koja bi trebalo da pomiri stavove poslodavca i štrajkačkog odbora. Za sada, bez uspeha.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!