- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Štrajk glađu u mađarskom izbjegličkom centru

Oko stotinu izbjeglica i migranata počelo je štrajk glađu u izbjegličkom logoru u Mađarskoj, zahtijevajući da im bude dopušteno da napuste logor, objavio je Ured za imigraciju.

Glađu štrajka 94 od 102 izbjeglica i migranta u logoru Bekescsaba na rumunjskoj granici, navodi ured.

Zahtjevi u pisanom obliku

„Većina štrajkaša glađu potpada pod ‘dublinski proces’ budući da su nelegalno napustili zemlju prvog ulaska u Europsku uniju“, naveo je Ured u objavi mailom.

„Štrajkaši glađu istaknuli su svoje zahtjeve u pisanom obliku, prvenstveno se žaleći na to da su zatočeni i tražeći da im se dopusti da idu“, rečeno je, kako prenosi Hina.

„Žalili su se što su morali dati otiske prsta iako nemaju namjere ostati u Mađarskoj“.

„Naši su odvjetnici obišli logor u sklopu misije za ljudska prava prije mjesec dana“, rekla je Marta Pardavi, supredsjednica Mađarskoga helsinškoga odbora, skupine za prava azilanata.

Situacija za sada mirna

„Većina (migranata) dolaze iz uvjeta zbog kojih vjerojatno pate od psiholoških trauma. Koliko znamo za sada je situacija u logoru mirna“, kazala je.

Mađarski premijer Viktor Orban bio je žestoki protivnik migrantskom valu u Europu i njegova je vlada izgradila zid na južnoj granici da spriječi ulazak migranata u zemlju.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!