Strah od Vojvodine?

Žestoka reakcija centralističkih partija na priču o Vojvodini-republici. Kažu da je u pitanju "atak na suverenitet i teritorijalni integritet"

28. nov 2011

Izjava Dragana Veselinova da Vojvodina treba da bude republika uzburkala je političke duhove u Beogradu. Nacionalističke i centralističke stranke su se oglasile na već poznati način, ponižavajući Vojvodinu i njene građane.

Pitanje je međutim da li ovakva reakcija zapravo govori o strahu centralista, jer u Vojvodini se sve češće i intenzivnije čuju glasovi o potrebi redefinisanja odnosa Vojvodine i Beograda, odnosno Srbije.

Izjava da bi Vojvodina trebalo da bude republika neutemeljena je i smešna, rekao je poslanik Demokratske stranke Vlatko Ratković.

„Vojvodina je Ustavom Srbije definisana kao autonomna pokrajina i tako će i ostati. Izjava Veselinova je neutemeljema i meni nejasna“, izjavio je Ratković novinarima u parlamentu.

Ratković, koji je i predsednik skupštinskog Zakonodavnog odbora, naveo je da je Vojvodini potrebna decentralizacija i konzumiranje svih ustavnih nadležnosti, nižih nivoa vasti, ali da je priča o autonomiji – smešna.

Da bi se priča o decentralizaciji u Vojvodni upotpunila, dodao je, potrebno je doneti zakon o finanisranju nižih nivoa vlasti.

Ratkovićeva koleginica, poslanica Srpske radikalne stanke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je da su Vojvodina i Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da bi sve drugo predstavljalo atak na suverenitet i integritet Srbije.

Radeta je rekla da je SRS „godinama upozoravala da takozvani demokratski režimi stvaraju uslove za bujanje separatizma i autonomaštva na teritoriji Vojvodine“ i da će to biti „jedan od uslova za EU“.

Reagovao je i čovek koji menja stranke češće nego što se pojavljuje u javnosti, Meh Omerović, poslanik Socijaldemokratske partije Srbije. On je ocenio da je izjava Veselinova da bi Vojvodina trebalo da bude nezavisna republika ne samo štetna i neodgovona, već i opasna.

Omerović je novinarima u republičkom parlamentu rekao da je takva izjava opasna jer Veselinov daje sebi za pravo da direktno krši Ustav Srbije i tako radi protivno interesima države.

„To nije politički artikulisan stav ijedne od stranaka, a Veselinov bi, ako to želi da artikuliše, trebalo da formira partiju. To je izjava čoveka koji želi da bude na naslovnim stranicama medija“, rekao je Omerović.

Na kraju, oglasio se i vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je izjavio da je takav scenario „Vojvodina republika“ nemoguć.

„Ako je Kosovo dobilo nezavisnost kao pokrajina, neko sutra stvarno može da kaže da i Vojvodina kao pokrajina može do dobije nezavisnost. Samo, mislim da je takva ideja nemoguća“, rekao je Dačić novinarima.

Većina građana na Kosovu nisu, kako je podsetio, želeli da žive u Srbiji, a za razliku od njih, većina građana Vojvodine zeli da živi u Srbiji.

„Zbog toga smatram da je ovakva ideja naučna fantastika“, poručio je Dačić.

(Autonomija/agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga