Stotinu prvaka manje

U odnosu na podatke iz prošle godine, u prvi razred sa mađarskim nastavnim jezikom krenuće ove jeseni oko 100-110 đaka manje

31. avg 2012

Budući osnovci koji su upisani u odeljenja sa mađarskim nastavnim jezikom dobiće na svečanom prijemu za prvake u školama širom Vojvodine poklon pakete Nacionalnog saveta Mađara sa školskim priborom, u vrednosti od 40 evra. Prema sadašnjim podacima, ovakve poklone dobiće ukupno 1840 prvaka u mađarskim odeljenjima. Odeljenja prvog razreda sa mađarskim nastavnim jezikom otvorena su, inače, u 26 vojvođanskih lokalnih samouprava, odnosno u 70 od ukupno 82 naselja u ovim opštinama.

Za razliku od ranije, ove jeseni prvi razred osnovne škole sa mađarskim nastavnim jezikom nije otvoren u Neuzinu i Rumenci, a opao je i broj prvaka u Subotici, Bečeju, Adi i Čoki, gde demografski podaci naijzraženije svedoče o nedovoljnom broju dece. U odnosu na podatke iz prošle godine, u prvi razred sa mađarskim nastavnim jezikom krenuće ove jeseni oko 100-110 đaka manje. Funkcioneri Nacionalnog saveta Mađara, međutim, navode da je pozitivan rezultat, sa druge strane, to što se uspelo u tome da u mađarska odeljenja bude upisano oko 100 takvih prvaka koji su pretškolsku nastavu pohađali na srpskom jeziku.

Podaci o upisu u srednje škole koji još nisu konačni, inače, svedoče da je od ukupno 2.063 osmaka koji su osnovnu školu završili na mađarskom jeziku 1.936 srednjoškolsko obrazovanje u vojvođanskim školama počinje u mađarskim odeljenjima. Broj onih učenika koji su se opredelili za četvorogodišnje srednje obrazovanje povećan je u odnosu na prethodnu godinu za šest odsto.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga