- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Stotinu mladih iz regiona na predstavi Na Drini ćuprija u Novom Sadu

Stotinu mladih iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, učesnika projekta “YU Peace – Mladi ujedinjeni u miru” okupilo se sinoć u Novom Sadu, gde su gledali predstavu “Na Drini ćuprija” u Srpskom narodnom pozorištu

Koordinatorka posete Manda Prišing kazala je za Autonomiju da je druženje mladih “čudesna priča”, a samo okupljanje oko pozorišne predstave značilo je i podršku za hrabrost reditelja Kokana Mladenovića.

Precizirala je da je predstavu gledalo 15 mladih iz Srebrenice, po 25 iz Tuzle, Vukovara i Sombora, 10 Somboraca koji žive i studiraju u Novom Sadu, kao i jedna mlada osoba iz Gornjeg Vakufa.

“To je sve jedna čudesna priča. A posle predstave niko ni sa kim nije razgovarao o predstavi, jer je takva da se od nje ne može ni pričati”, kazala je Manda Prišing, mirovna aktivistkinja iz Sombora.

Navela je da su mladi tokom jučerašnjeg dana skupili humanitarnu pomoć za porodicu iz Bratunca.

Mreža „YU Peace-Mladi ujedinjeni u miru“ nastala je zajedničkom inicijativom mladih 2014. godine, a kao rezultat dugogodišnje saradnje između organizacija i pojedinaca kroz projekat Komiteta za ljudska prava i demokratiju iz Kelna za područje Balkana pod nazivom „Odmor od rata“ (Ferien von Krieg) koji se realizuje od 1993. godine.

Mrežu čine Udruženje humanitarno društvo Prijateljice iz Tuzle, Udruženje građana Omladinski centar iz Gornjeg Vakufa, Europski Dom iz Vukovara, Neformalna grupa Aktivatori-Sombor, Udruženje „Sara Srebrenica“, kao i mladi koji su učestvovali u projektu „Odmor od rata“ od njegovih početaka i učestvuju u mirovnim aktivnostima koje organizuje mreža.

Mreža je dobila priznanje „Krunoslav Sukić“ Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, za Dan ljudskih prava 2016. godine, za koje ih je predložila Manda Prišing.

Priznanje im je dodeljeno za višegodišnji rad na povezivanju mladih ljudi u regionu, za doprinos izgradnji miroljubivih, saradničkih i prijateljskih odnosa među mladim ljudima.

Misija Mreže YU Peace jeste povezivanje mladih sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, s ciljem izgradnje mira, poverenja, razumevanja, tolerancije i uspostavljanja dobrih međuljudskih odnosa kroz neformalnu edukaciju i mirovni aktivizam.

Vizija Mreže jeste život u miru pun razumevanja, poštovanja i tolerancije među različitim narodima i religijama na Balkanu.

Mladi iz mreže, kao i učesnici u aktivnostima mreže svakodnevno su u kontaktu, putem telefona, mejla, društvenih mreža.

Do sada, YU Peace mreža osmislila je i realizovala mirovne performanse sa više od 700 učesnika u Somboru, Dubrovniku, Neumu, Baškoj Vodi, Tuzli, Gornjem Vakufu.

U mirovnim kampovima na moru učestvovalo je više od 22.000 mladih, u mirovnim kampovima u gradovima učesnicama mreže više od 500 mladih, na vikend posetama više od 500 mladih, na velikom broju drugih aktivnosti još mnogo mladih iz sve tri države – Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!