Stotine Slovaka se prijavilo da prihvate izbeglice s Bliskog istoka

"Želimo da predstavimo vladi perspektivu integracije tih porodica u slovačko društvo"

02. jula 2015

Više od 700 Slovaka ponudilo je pomoć izbeglicama iz Sirije i Iraka, u okviru gradjanske inicijative „Ko će pomoći“ dajući im smeštaj, pomoć da nadju posao i da se integrišu u Slovačkoj.

„Ko će pomoći sirijskim i iračkim porodicama koje beže. Ko, ako ne mi?“ piše u apelu inicijative na sajtu http://www.ktopomoze.sk/.

Traži se 1.000 dobrovoljaca da smeste izbeglice i pomognu im, kako bi inicijativa uputila apel Vladi Slovačke da pruži utočište i azil za 100 porodica koje su pobegle od ratnih strahotau Siriji i Iraku i nemaju nade da će se vratiti.

„Želimo da predstavimo vladi perspektivu integracije tih porodica u slovačko društvo. Tu perspektivu predstavlja javno obećanje 1.000 slovačkih porodica, pojedinaca, organizacija, crkava i preduzeća koji se obavezuju da će pomoći u integraciji tih žena,muškaraca i dece. Stručnu pomoć u tome potražićemo kod nevladinih organizacija“, piše na sajtu.

Za kratko vreme prijavila su se 764 dobrovoljca, medju njima i stočar iz Oravske Polhore na severu Slovačke Marijan Glovatak.

„Kada je neko u nevolji treba mu pomoći“, kazao je Glovatak za današnji „Denjik N“, a nije ni bitno da li će se raditi o hrišćanskim ili muslimanskim porodicama, iako je dodao da naravno ne bi voleo da pomaže ekstremistima.

Slovačka je, poput susedne Poljske, spremna da pomogne pre svega hrišćanskim porodicama iz Iraka i Sirije, a ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak izjavio je juče da bi jedan od koraka bio azil za oko 100 ugroženih hrišćanskih porodica iz Sirije.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga