Stotine hiljada Britanaca na protestu u Londonu traže novi referendum o Bregzitu

Organizatori skupa navode da je još jedno izjašnjavanje građana potrebno pošto su se pojavile nove činjenice o troškovima i složenosti Bregzita

20. okt 2018

Stotine hiljada Britanaca demonstrirale su danas u Londonu zahtevajući novi referendum na kojem bi odlučivali da li da prihvate budući konačan dogovor Velike Britanije i Evropske unije o uslovima razlaza ili da ostanu u EU.

Organizatori skupa navode da je još jedno izjašnjavanje gradjana potrebno pošto su se pojavile nove činjenice o troškovima i složenosti Bregzita otkako su Britanci na referendumu u junu 2016. godine odlučili da izadju iz EU.

Prema njihovim procenama, na današnjim demonstracijama bilo je oko 700.000 ljudi, dok policija nije iznosila procenu broja učesnika, prenosi Asošiejted pres.

Oko 150 autobusa dovezlo je demonstrante na protest iz raznih delova zemlje, koji su se posle šetnje centrom Londona okupili ispred britanskog parlamenta.

Medju demonstrantima je bio i gradonačelnik Londona Sadik Kan koji je za Bi-Bi-Si rekao da je „jasno da su trenutno na stolu“ samo dve opcije – loš dogovor o Bregzitu s EU ili izlazak iz Unije bez postizanja dogovora.

„To je milion milja daleko od onog što je (Britancima) obećano pre dve i po godine“, naveo je Kan.

On je ocenio da je današnji protest bio „marš za budućnost“ mladih Britanaca, uključujući one koji su bili maloletni u vreme referenduma 2016. godine na kojem su pristalice izlaska iz Unije pobedile s 52 prema 48 odsto.

Kan, član opozicione Laburističke partije, podržao je sve brojnije pozive na organizovanje novog referenduma na kojem bi se Britanci izjašnjavali da li prihvataju budući dogovor o Bregzitu koji vlada Tereze Mej postigne s EU ili su za ostanak u Uniji.

Premijerka Mej, liderka Konzervativne stranke, isključuje mogućnost novog referenduma o Bregzitu.

To medjutim nije sprečilo stotine hiljada ljudi da danas zatraže novo izjašnjavanje gradjana.

Velika Britanija treba da izadje iz EU 29. marta 2019. godine, ali pregovori o uslovima razlaza još nisu okončani zbog neslaganja dve strane o više pitanja.

(Beta, Foto: Reuters)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga