Stotine hektara staparske zemlje za Al Rawafeid

Pravo korišćenja imaće pune dve decenije, do 2035. godine

04. maj 2017

Izveštaj gradske uprave Sombor o ugovorima o zakupu i korišćenju bez naknade poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini potvrđuje nekadašnje pretpostavke da je preduzeće Al Rawafeid među povlašćenim zakupcima državne zamlje, piše portal SOinfo.

Lokalna samouprava, piše portal, objavila je izveštaj o važećim ugovorima o zakupu i korišćenju bez naknade poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Kako se navodi, radi se o 224,7 hektara zemlje u Katastarskoj opštini Stapar, koja je data u zakup na osnovu zaključka Vlade Srbije, odnosno prethodno overenog međudržavnog sporazuma Srbije i Ujedinjenih Arapskim Emirata.

Portal napominje da su zakupci su u posed državne zemlje ušli još 2015. godine, a kako je navedeno u Izveštaju gradske uprave Sombor, pravo korišćenja imaće pune dve decenije, do 2035. godine.

Godišnja naknada za korišćenje navedene površine iznosi 56.293 evra, od čega lokalnoj samoupravi treba da pripadne 40 odsto, odnosno oko 22,5 hiljade evra.

Prema navodima gradske uprave, kako se dodaje, pravo na povlašćeno korišćenje državne zemlje 2016. godine dobilo je i preduzeće Apple world, koje će raspolagati sa nešto manje od 180 hektara oranica u KO Riđica, s tim da je period zakupa punih 30 godina, odnosno do 2046. godine.

Apple world bi, piše SOinfo, na ime zakupa navedenih površina lokalnoj samoupravi godišnje trebalo da preusmeri nešto preko deset hiljada evra.

Takođe, pravo na korišćenje državne zemlje bez nadoknade 2015. godine steklo je i Javno komunalno preduzeće Zelenilo (31 hektar), dok je godinu kasnije grad potpisao ugovore sa Poljoprivrednom stručnom službom Sombor (100 hektara), Srednjom poljoprivredno-prehrambenom školom (100 hektara), odnosno Kazneno popravnim zavodom Sombor (3,3 hektara). Ovi ugovori će biti na snazi do 2019. godine, a korisnici su oslobođeni plaćanja zakupa.

Dodaje se i da pravo na korišćenje državne zemlje bez nadoknade, po izveštaju, ima 57 fizičkih i pravnih lica, među kojima najduži period zakupa, punih 40 godina, ima preduzeće Bezdanski ribnjak.

(Autonomija, SOinfo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga