Stotine blogova pod paskom ruske medijske nadzorne službe

Blogeri/ce moraju otkriti svoj pravi identitet i slijediti propise koji se primjenjuju u medijima

05. avg 2015

Ukupno 640 ruskih blogova i online zajednica prijavljeno je ruskoj medijskoj nadzornoj službi. Roskomnadzor je klasificirao ove stranice kao ravnopravne medije, što znači da njihov sadržaj podliježe određenim ograničenjima.

Prema zakonu, koji je donesen prošle godine, blogeri/ce i korisnici/e interneta s javnim web stranicama koje posjećuje više od 3.000 ljudi dnevno trebaju se prijaviti Roskomnadzoru. Website vlasnici mogu se prijaviti dobrovoljno ili će ih pak Roskomnadzor sam staviti na popis.

Blogeri/ce moraju otkriti svoj pravi identitet i slijediti propise koji se primjenjuju u medijima, a koji uključuju obveznu provjeru činjenica, izbjegavati korištenje psovki, ne objavljivati ekstremističke materijale te ne otkrivati privatne informacije. Kršenje propisa kažnjava se s 30.000 rubalja (476 dolara) novčane kazne. Ako je blog u vlasništvu pravne osobe, kazna se diže na 300.000 rubalja (4.760 dolara).

Prema priopćenju iz Roskomnadzora u ožujku ove godine, 60 posto svih kršenja uključuje uporabu psovki, 24 posto odnosi se na dezinformacije u vezi droga, dok se šest posto odnosi na ‘vrijeđanje osjećaja vjernika’.

Ravnatelj Roskomnadzora je Dmitrij Kiseljev poznat po svojim anti-zapadnim pogledima, a služba je u vlasništvu državnog medijskog diva Rusija Segodnja (Rusija danas) koji je sastavljen uglavnom od bivših novinara novinske agencije RIA Novosti te radio stanice Glas Rusije.

(Libela)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga