Stopiran izvoz kukuruza

Stranci više nisu zainteresovani da kupuju kukuruz iz Srbije

06. mar 2013

Zbog afere sa aflatoksinom zainteresovanost stranaca za kukuruz iz Srbije, naš najveći izvozni adut, potpuno je nestala, kaže za Radio Novi Sad direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.

On procenjuje i da je cena te žitarice pala na najnižu vrednost i da se neće više smanjivati.

„Okolnost na zaraženost kukuruza je bukvalno stopirala sve izvozne aranžmane. Kada je reč o ceni, ona trenutno kotira na granici 20 dinara po kologramu bez PDV-a. Međutim, s obzirom na to da je cena proteklih nedelja beležila svakodnevni pad, nekako se stiče utisak da je dostignuta donja granica ispod koje cena kukuruza neće padati“, objasnio je Žarko Galetin.

Zaražena trećina kukuruza iz robnih rezervi

Goran Tasić, direktor Robnih rezervi kaže da su rezultati poslednje analize kukuruza na prisustvo aflatoksina pokazale da je 31 odsto otkupa zaraženo.

Zaraženi kukuruz je lociran i tretiraće se na adekvatan način da bi i on bio spreman za upotrebu, kaže Tasić za “Blic”.

On je rekao da će Robne rezerve odmah krenuti sa isporukama zdravog kukuruza farmama sa kojih je zabranjen promet mleka zbog povišenog prisustva aflatoskina u mleku.

Ministar Goran Knežević rekao je pre neki dan da je veterinarska inspekcija zabranila promet mleka sa 73 farme koje obuhvataju 1382 grla, a da će država tim domaćinstvima podeliti po 300 kilograma zdravog kukuruza iz Robnih rezervi.

(RTV, B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga