- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Stojšić: Zloupotrebljen institut predsednika Srbije

Rehabilitacija Draže Mihailovića je nastavak grubog prekrajanja istorije, relativizacije antifašističke borbe i herojske žrtve svih koji su poginuli boreći se protiv okupatora i kolaboracionista, izjavio je danas potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Đorđe Stojšić.

Stojšić je u pisanoj reakciji na današnju odluku o rehabilitaciji komandanta četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića istakao da je tom prilikom zloupotrebljen i institut predsednika države.

„Mihailoviću je suđeno zbog saradnje sa okupatorom i ratnih zločina počinjenih prema civilnom stanovništvu, pa je današnja rehabilitacija ujedno i gruba nepravda prema žrtvama četničkih zločina i njihovim potomcima. Ujedno, to je nepravda i prema svim onima koji su u ratovima tokom mračnih devedesetih ostali bez najmilijih ili u najboljem slučaju bez bele tehnike, upravo od raznih paravojnih formacija pod četničkim zastavama“, naveo je potpredsednik LSV.

On je podsetio da se predsednik države nikada nije odrekao titule četničkog vojvode i ocenio da ne treba ni da čudi upotreba i pritisak insitutucije predsednika Srbije na pravosuđe kako bi se promenila istorija i relativizovala antifašistička tradicija i narodnooslobodilačka borba.

„Šta je drugo nego pritisak institucije predsednika Srbije na pravosuđe, kada je upravo njegov savetnik Oliver Antić punomoćnik predlagača rehabilitacije? Isti onaj Oliver Antić koji je predlagao da na paradi povodom 70 godina oslobođenja Beograda budu i četnička obeležja“, dodao je Stojšić.

On je ocenio da nije zanemarljivo ni to da je među predlagačima rehabilitacije Smilja Avramov. „Ista ona Smilja Avramov koju je predsednik države nedavno odlikovao, a koja je bila jedan od glavnih ideologa i potpornih stubova režima Slobodana Mioševića i mračnih devedesetih“, poručio je Stojšić.

Današnja odluka, dodao je, prava je poruka koju šalje Srbija sa ovakvim predsednikom države povodom 70 godina od pobede nad fašizmom. „Ono učešće Tomislava Nikolića na paradi u Moskvi je – sada je to još jasnije – bilo licemerje i udvorništvo Putinu“, istakao je on.

Stojšić je ocenio i da je sada svima jasno zašto se predsednik države nije zainteresovao za očuvanje devastiranih spomenika partizanima i herojima koji su zaista pali u borbi sa fašistima.

„Četničkom vojvodi to nije ni palo na pamet, a njegovom savetniku Oliveru Antiću to sigurno nije među prioritetima na koje bi skrenuo pažnju. Uzgred, u Vojvodini nije bilo četnika. I neka ne pokušavaju da ih izmisle“, poručio je Stojšić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!