- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Stojšić: Na osnovu čega se ukida Elektrovojvodina?

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Đorđe Stojšić zatražio je danas od Ministarstva energetike i Vlade Republike Srbije odgovor na pitanje koji je stvarni razlog ukidanja Elektrovojvodine i na osnovu čije odluke se ona jednostrano ukida, odnosno prestaje da postoji od 1. jula 2015. godine.

Stojšić je u svom poslaničkom pitanju na početku sednice podsetio da je JP Elektrovojvodina osnovana odlukom Skupštine Vojvodine 28. juna 1958 godine, a da se iz sredstava javnog informisanja može shvatiti da je navodni razlog njenog ukidanja ušteda i racionalizacija.

„Da li se iza takve centralizacije u oblasti energetike zapravo krije želja da se sakriju neracionalnosti i gubici u poslovanju u drugim jedinicama u okviru elektroprivrede Srbije? To pitanje postavljamo znajući da je Elektrovojvodina najprofitabilnije preduzeće u okviru elektro-distributivnog sistema, sa 2.328.393.000 dinara dobiti u 2014. dok, u isto vreme, Elektrodistribucija Beograd ima gubitak  od 3.413.754.000 dinara“, istakao je Stojšić.

Republički poslanik LSV je dodao da takozvani gubici u razvodu u Elektrovojvodini dostižu deset odsto, dok u Elektrodistribuciji Beograd iznose 15, a u drugim elektrodistribucijama iznose 14, 16 i 18 procenata.

„Želeli bi da znamo kakve će posledice ostaviti ovakva reorganizacija na ukupan energetski sistem u Vojvodini, s obzirom da će doći do smanjenja kvaliteta pruženih usluga kupcima i smanjenja investicionih ulaganja u elektro-energetsku infrastrukturu  na teritoriji Vojvodine“, rekao je Stojšić.

On je upitao i da li je Vlada upoznata s tim da će doći do smanjenja uplata u budžet Vojvodine i gradova i opština na njenoj teritoriji, do smanjenja broja zaposlenih i centralizacije nabavki, kao i smanjenja broja i obima angažovanih privrednih društava na teritoriji Vojvodine.

„Takođe bi želeli da znamo koliki su troškovi centrale Elektrodistribucije Srbije u Beogradu, koliki su troškovi njihovih zarada i koliko je budžetirano za konsultantske usluge u 2015. godini od strane Elektrodistribucije Srbije“, poručio je Stojšić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!