- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Stojšić (LSV): Dokle više građani da plaćaju, a NIS da ne plaća?

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je danas aktuelnu republičku vlast zbog najave da će gorivo od sledeće godine poskupeti zbog povećanja akciza i upitala zašto sve poskupljuje, samo Naftnoj industriji Srbiji (NIS) se i dalje dozvoljava da vadi naftu i gas po rudnoj renti od tri odsto, umesto zakonskih sedam.

„U Srbiji se sve zakida, umanjuje i poskupljuje, ali se i dalje čuva NIS, kompanija sa većinskim ruskim kapitalom, koja i dalje vadi naftu i gas po najnižoj rudnoj renti u Evropi. Samo na toj razlici, između poštovanja zakona i cene koju plaća ta kompanija, država bi zaradila dovoljno da zaštiti građane od novih poskupljenja“, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao potpredsednik LSV Đorđe Stojšić.

On je ocenio da je “krajnji trenutak” da usred krize, godinu dana nakon što smo saznali da definitivno nema ništa od „Južnog toka“, NIS barem poštuju zakon.

Prema njegovim rečima, poskupljenje goriva u Srbiji linearno će izazvati niz drugih poskupljenja.

„Prošla je godina od smanjenja plata i penzija, a pre pola godine je poskupela struja. Građani i građanke Republike Srbije zaista teško žive i poslednje što im treba su nova poskupljenja“, kazao je Stojšić.

On je rekao da republičke vlasti zakidaju sredstva pokrajinskoj administraciji i lokalnim samoupravama, umanjuju subvencije poljoprivrednicima i umanjuju izdvajanja za zdravstvo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!