Stojšić: Da li građani Vojvodine 15 puta manje vrede od onih sa Kosova

I Evropski parlament govori o finansiranju Vojvodine, ali ne i Skupština Srbije

09. dec 2015

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Đorđe Stojšić izjavio je danas da je budžetom za sledeću godinu predviđeno da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju dobiti pet milijardi dinara, a da će Vojvodini ostati svega 12 milijardi dinara.

„Tamo se finansira 60 hiljada građana, a u Vojvodini preko dva miliona njih. Da li to znači da je građanin Vojvodine 15 puta manje vredan od onog na Kosovu?“, upitao je Stojšić na sednici Skupštine Srbije.

Stojšić je na sednici Skupštine Srbije upitao i zbog čega je na nju pozvan gradonačelnik Beograda, a ne gradonačelnik Novog Sada ili predstavnici Pokrajinske vlade.

Poslanik LSV je ocenio da se Vlada Srbije prema pokrajini i lokalnim samoupravama ophodi centralistički. Stojšić je kazao i da će gradovi i opštine podneti najveći teret konsolidacije i da zabrinjava tvrdnja da u njima vladaju korupcija, neznanje i da postoji velik višak zaposlenih.

„Dok je, sa druge strane, kako čujemo, u institucijama u Beogradu sve u redu. Postoji čak i manjak zaposlenih“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, osnovno pitanje je finansiranje Vojvodine i zakon kojim bi se ono definisalo. On je rekao i da će budžet Vojvodine sledeće godine iznositi oko 40 milijardi dinara, ali da najveći deo tih sredstava samo prođu kroz budžet, te da pokrajina njima zapravo ne raspolaže.

„Sam ostatak, odnosno oko 12 milijardi dinara, je ono sa čime će Vojvodina moći da raspolaže. Prema Ustavu Srbije tri sedmine budžeta Vojvodine bi trebalo da bude upereno na kapitalne investicije, a to bi iznosilo oko 30 milijardi dinara da se budžet Vojvodine računa kao sedam odsto od ukupnih prihoda budžeta Srbije. Ali to je nemoguće, jer od pomenutih 40 miljardi dinara Vojvodina ne raspolaže sa 27,8 milijardi i praktično svih 12 milijardi dinara bi trebalo da bude usmereno na kapitalne investicije“, naveo je poslanik LSV.

On je ocenio da je takvo stanje rezultat višedecenijske negativne politike prema Vojvodini. Stojšić je podsetio i na niz neralizovanih projekata o kojima se, kako je rekao, priča samo u predizbornim obećanjima. On je kao primer naveo tunel kroz Frušku goru i banatsku magistralu.

Stojšić je podsetio i da je ta stranka tražila vojvođansku Poresku upravu, kao meru fiskalne decentralizacije, a koja bi bila po uzoru na sve razvijene evropske zemlje. On je dodao i da je LSV tražila povećanje rudne rente, ali da to još uvek nije prihvaćeno.

Prema njegovim rečima, analize pokazuju da Vojvodina budžetu Srbije i bruto društvenom proizvodu Srbije doprinosi sa 35 do 45 odsto u oba slučaja.

„Nadamo se da će doći trenutak kada ćemo ovde raspravljati o Zakonu o finansiranju Vojvodine, jer nije dobro da o tome raspravljaju poslanici u parlamentu EU i da se to pitanje otvara van granica naše zemlje, a ne u Skupštini Srbije“, dodao je Stojšić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga